DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ULUITOR Senatul brazilian îl acuză pe Jair Bolsonaro de 10 infracţiuni intenționate legate de pandemie, printre care și cea de CRIME împotriva umanității

Xinhua
Jair Bolsonaro

O comisie de anchetă parlamentară (CPI) a Senatului brazilian a cerut miercuri inculparea preşedintelui Jair Bolsonaro pentru zece infracţiuni "intenţionate" în timpul pandemiei de COVID-19, printre care şi cea de "crime împotriva umanităţii", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Raportul CPI privind gestionarea pandemiei care s-a soldat cu peste 600.000 de morţi în Brazilia a fost făcut public de marile media în momentul în care raportorul se pregătea să dea citire documentului foarte aşteptat.

"La finalul a şase luni de lucrări intense, această Comisie parlamentară a adunat probe care arată că guvernul federal (...) a acţionat cu lentoare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, expunând deliberat populaţia unui risc real de infectare în masă", se menţionează în documentul de aproape 1.200 de pagini.

Formată din senatori de diverse orientări politice, CPI a dat un verdict devastator pentru şeful statului, cerând inculparea sa pentru "şarlatanism" sau "proastă administrare".

CPI - calificat de Bolsonaro drept "mascaradă" - a fost teatrul unor unor audieri agitate, cu mărturii emoţionante şi dezvăluiri zguduitoare privind experimente pe "cobai umani" cu remedii ineficiente.

Pentru senatori, infracţiunile citate în raport sunt "intenţionate", guvernul Bolsonaro decizând în mod deliberat să nu ia măsurile necesare pentru limitarea circulaţiei virusului.

Acuzaţii foarte grave, care vor avea o semnificaţie mai degrabă simbolică pentru moment, preşedintele de extremă dreapta beneficiind de suficientă susţinere în Parlament pentru a evita declanşarea unei proceduri de destituire. La fel, procurorul general Augusto Aras, un aliat al lui Bolsonaro, poate bloca orice inculpare.

CPI a cerut, de asemenea, inculparea a patru miniştri şi doi foşti miniştri. Cei trei fii mai mari ai preşedintelui au fost de asemenea vizaţi de CPI, pentru "incitare la infracţiuni" prin intermediul difuzării de informaţii false.

"Acest raport este un instrument de răzbunare împotriva lui Bolsonaro şi a familiei sale; este evident că nici fraţii mei, nici eu, şi preşedintele chiar mai puţin nu am comis nici cea mai mică infracţiune", a declarat senatorul Flavio Bolsonaro, cu puţin înainte de prezentarea textului.

CPI nu poate angaja ea însăşi urmărirea penală, dar informaţiile sale ar putea avea un impact politic considerabil, în condiţiile în care sondajele îl dau deja pierzător pe Jair Bolsonaro în faţa fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Raportul va fi trimis Parchetului, singurul competent să declare culpabile persoanele incriminate de CPI. În cazul lui Jair Bolsonaro specialiştii consideră că inculparea este puţin probabilă, întrucât este de resortul procurorului general.

CPI a anchetat şi asupra responsabilităţii guvernului în grava penurie de oxigen care a provocat moartea a zeci de pacienţi la Manaus, asupra discursului anti-izolare al lui Bolsonaro şi a negării de către acesta a gravităţii COVID-19, caracterizată drept "o simplă gripă".

Guvernul este de asemenea criticat pentru întârzieri şi suspiciuni de corupţie în achiziţia de vaccinuri.

Comisia s-a aplecat şi asupra relaţiilor între guvern şi fondurile de asigurări medicale private, acuzate că promovează "tratamentul precoce" cu hidroxiclorochină, a cărei ineficienţă a fost dovedită ştiinţific, notează AFP.

Unul dintre acestea, Prevent Senior, este suspectat că a derulat fără ştiinţa pacienţilor săi experimente cu acest tip de tratament şi că a făcut presiuni asupra medicilor pentru a-l prescrie unor "cobai umani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.