Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Umbra lui Vladimir Putin planează peste alegerile prezidențiale din Slovacia / Miză uriașă pentru războiul din Ucraina

stirileprotv.ro
candidati prezidentiale slovacia

Un fost premier pro-rus şi un fost diplomat pro-occidental se vor confrunta sâmbătă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, despre care analiştii spun că ar putea avea un impact semnificativ asupra relaţiilor Bratislavei cu Moscova, relatează AFP, conform AGERPRES.

Cei doi candidaţi, Peter Pellegrini şi Ivan Korcok, se luptă pentru a o înlocui pe actuala preşedintă liberală Zuzana Caputova, care nu s-a mai înscris în cursa pentru un al doilea mandat.

Conform unui sondaj de opinie al agenţiei NMS, cursa rămâne strânsă - Pellegrini, preşedintele parlamentului, în vârstă de 48 de ani, este creditat cu 51% din intenţiile de vot, comparativ cu 49% pentru Korcok.

Invazia Rusiei din Ucraina a devenit un subiect central în campania electorală din această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, de când premierul Robert Fico, un aliat al lui Pellegrini, a pus la îndoială suveranitatea Kievului şi a cerut pace cu Rusia.

Korcok, un diplomat profesionist în vârstă de 59 de ani, este un critic vocal al guvernului populist. Susţinut de opoziţie, el este ferm pro-Ucraina.

Dacă va câştiga, Korcok ar putea echilibra poziţia anti-ucraineană a guvernului slovac, crede analistul Grigorij Meseznikov.

În ceea ce-l priveşte, Pellegrini va pleda pentru "slăbirea legăturilor cu aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi UE, un sprijin mai slab pentru Ucraina şi o înclinaţie către Rusia", a declarat el pentru AFP.

Pellegrini a fost ministru în guvernele anterioare ale lui Fico şi a devenit şef al executivului în 2018, când aliatul său de lungă durată a fost înlăturat din funcţia de prim-ministru.

"Candidez la preşedinţie pentru a salva guvernul lui Robert Fico", a declarat Pellegrini într-o dezbatere televizată cu Korcok după primul tur.

"Dvs. vreţi să protejaţi guvernul. Eu vreau să protejez Slovacia", a spus Korcok.

În funcţie din octombrie şi compus din partidul Smer al lui Fico, partidul Hlas al lui Pellegrini şi micul partid de extremă dreapta SNS, guvernul a încetat să mai ofere ajutor militar Ucrainei.

"Ivan Korcok este un instigator la război care va sprijini fără ezitare orice îi va spune Occidentul, inclusiv implicarea Slovaciei în război", a spus Fico într-un video, adăugând că el îl susţine pe Pellegrini.

"Peter Pellegrini este un candidat moderat care recunoaşte valoarea păcii", a insistat el.

Cei doi rivali trebuie să îi convingă pe alegătorii celorlalţi şapte candidaţi necâştigători din primul tur.

Stefan Harabin, al treilea în cursă, care a primit sprijinul a 12% dintre alegători, după ce a criticat Uniunea Europeană şi l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, nu a susţinut oficial niciunul dintre candidaţii din al doilea tur.

"Alegătorii mei vor şti ce să facă", a spus el.

Ce spun sondajele


Conform unui sondaj AKO, mai mult de două treimi dintre susţinătorii lui Harabin intenţionează să îl susţină pe Pellegrini.

Într-una dintre dezbaterile televizate, Pellegrini a spus că le-ar putea "oferi alegătorilor lui Stefan Harabin tipul de politică pe care ei îl cer".

Potrivit lui Vojtech Hromada, un inginer din Bratislava, Korcok ar fi "un avocat bun pentru Slovacia în străinătate".

"Este un bun diplomat şi ne-a reprezentat peste tot în lume", a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 44 de ani.

Psihologul Vladka Abrusova, în vârstă de 34 de ani, spune, în schimb, că îl va sprijini pe Pellegrini pentru experienţa sa politică şi calm.

"Nu a dezamăgit niciodată când a fost într-o funcţie publică şi a radiat întotdeauna seninătate şi calm", a afirmat ea.

Preşedintele slovac ratifică tratatele internaţionale, numeşte judecătorii de rang înalt, este comandantul suprem al forţelor armate şi se poate opune prin veto legilor adoptate de parlament.

Secţiile de votare se vor deschide sâmbătă la ora 05:00 GMT şi se vor închide la ora 20:00 GMT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.