Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Umilință istorică pentru premierul Marii Britanii: Rishi Sunak s-a făcut de rușine la primul test electoral

international.sindonews.com
rishi sunak

Partidul Conservator a suferit o serie de înfrângeri în alegerile locale desfăşurate joi în Anglia, primul test electoral major al premierului Rishi Sunak de când a devenit, în octombrie, şef al guvernului britanic. Laburiştii din opoziţie au câştigat consilii locale cheie, în timp ce conservatorii se situează la limita inferioară a propriilor aşteptări, relatează POLITICO şi Reuters. Conservatorii premierului britanic Rishi Sunak se confruntau vineri cu rezultate slabe la alegerile locale, alegătorii pedepsind partidul de la putere după un an de scandaluri politice, inflaţie în creştere şi creştere economică stagnantă.

Alegătorii s-au prezentat joi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii locali în 230 de consilii din Anglia

Voturile numărate în cursul nopţii arată că laburiştii au obţinut controlul asupra unora dintre consiliile principale pe care le vizau, inclusiv Plymouth şi Stoke-on-Trent, şi au preluat consiliul Medway de la conservatori, după 20 de ani. Conservatorii au pierdut controlul asupra a 10 consilii şi peste 200 de mandate, ceea ce arată că previziunile potrivit cărora sunt pe cale să piardă până la 1.000 de mandate în acest scrutin riscă să se adeverească. În ceea ce-i priveşte pe liberal-democraţi, a treia forţă politică a ţării, ei au preluat controlul consiliului din Windsor şi Maidenhead, în circumscripţia fostului prim-ministru Theresa May, pentru prima dată în 16 ani. Mai rămân voturi de numărat, dar primele rezultate sunt sumbre pentru conservatori. Pe de altă parte, notează POLITICO, rezultatele alegerilor locale sunt întotdeauna un indicator imperfect.

Votul de joi a avut loc doar în anumite părţi ale Angliei - iar prezenţa la vot a fost semnificativ mai mică decât la alegerile naţionale, ceea ce înseamnă că rezultatele oferă doar o imagine parţială a tendinţelor politice. Vorbind în faţa susţinătorilor din Medway, liderul laburist Keir Starmer este optimist: "Nu faceţi nicio greşeală, suntem pe cale să obţinem o majoritate laburistă la următoarele alegeri generale", aşteptate în 2024. La rândul său, premierul Rishi Sunak a recunoscut o noapte "dezamăgitoare" pentru conservatori în unele părţi ale ţării, dar a insistat în faţa camerelor că partidul său a făcut progrese în "câmpurile de luptă electorală cheie". El a adăugat: "Nu detectez niciun val masiv către Partidul Laburist sau entuziasm pentru agenda lor". Vorbind la Windsor, alături de o mulţime de susţinători care aplaudau şi de un ceas mare pe care scria "timpul a expirat pentru Rishi Sunak", liderul liberal-democrat Ed Davey a salutat "o noapte minunată" pentru partidul său. "Mai sunt multe de făcut. Liberal-democraţii sunt marii câştigători ai alegerilor locale din acest an", a proclamat el.

Expertul în sondaje John Curtice a oferit o opinie mai cumpătată la BBC Radio 4: "Mesajul clar al serii este că, într-adevăr, conservatorii s-au descurcat prost. Nu doar în ceea ce priveşte faptul că au pierdut deja 200 de locuri, dar ar putea - deşi subliniez "ar putea" - să ajungă să piardă 1.000 până la sfârşitul zilei de astăzi, în ciuda speranţelor lor că nu va fi cazul. Lucrul puţin mai dificil pentru Partidul Laburist este că da, şi-a atins unele dintre obiective şi a obţinut deja câştiguri semnificative, dar trebuie să împartă prada cu alte partide din opoziţie". În timp ce partidele aflate la guvernare obţin adesea rezultate slabe la alegerile de la jumătatea mandatului, votul de joi va fi cel mai mare şi, posibil, ultimul test al preferinţelor alegătorilor înainte de următoarele alegeri generale, care ar trebui să aibă loc anul viitor. Sunak a ajuns la putere în octombrie anul trecut pe fondul unei crize a costului vieţii, a îngrijorării crescânde cu privire la asistenţa medicală, a unor acţiuni greviste de amploare care au perturbat serviciile publice şi a unui entuziasm în scădere pentru decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.