Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un acuzat în procesul din 11 septembrie, declarat inapt pentru judecată din cauza torturii suferite în detenție

11 septembrie

Tribunalul militar american de la Guantanamo a hotărât joi că unul dintre deţinuţii acuzaţi că au planificat atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite nu poate fi judecat din cauza sechelelor psihologice legate de tortura la care a fost supus în detenţie, potrivit publicaţiei New York Times (NYT), relatează AFP.

Yemenitul Ramzi bin al-Shaiba, în vârstă de 51 de ani, urma să compară alături de alţi patru inculpaţi într-un proces în care ei riscă pedeapsa cu moartea, conform Agerpres.

Cu toate acestea, colonelul Matthew McCall, un judecător militar, a decis că sechelele sale psihologice îl împiedică pe acesta să se poată apăra, potrivit ziarului.

Medicii de la baza americană de la Guantanamo, situată în Cuba, l-au diagnosticat pe Ramzi bin al-Shaiba cu tulburare de stres post-traumatic şi tulburări psihotice, precum şi cu tulburare delirantă.

Psihiatrii militari au declarat că starea lui îl face "incapabil să înţeleagă natura procedurilor angajate împotriva lui sau să coopereze în mod inteligent" cu echipa sa de apărare juridică, scrie New York Times.

Ramzi bin al-Shaiba se plânge de ani de zile că este "chinuit de forţe invizibile care fac să îi vibreze patul şi celula şi care îi înţeapă organele genitale, privându-l de somn", scrie ziarul.

Avocatul a susţinut că al-Shaiba a fost torturat de CIA şi a înnebunit ca urmare a ceea ce agenţia a numit "tehnici de interogare îmbunătăţite", care includ privarea de somn, simularea de înec (waterboarding) şi bătăi.

Al-Shaiba era programat să participe vineri la procedurile preliminare alături de Khaled Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, şi de ceilalţi trei inculpaţi, toţi fiind reţinuţi de mai bine de 15 ani la Guantanamo, deşi nu au fost încă judecaţi de tribunalul militar însărcinat să facă acest lucru.

Audierea preliminară de vineri a fost menţinută, potrivit NYT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.