Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un adolescent australian ar fi fost ucis într-o închisoare din Siria

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un adolescent din Australia, dus în Siria în urmă cu șapte ani, ar fi murit într-o închisoare siriană, potrivit BBC.

Yusuf Zahab este un adolescent australian care a fost dus în Siria când era copil de câteva rude care s-au radicalizat. Familia sa a rămas la Sydney și susține că tânărul de 17 ani a cerut ajutor în ultimii ani. Se pare că tânărul a murit după ce a stat într-o închisoare pentru adulți timp de trei ani. El a fost încarcerat fără nicio acuzație în 2019, notează mediafax.

Detalii despre incident nu se cunosc, însă organizațiile pentru drepturile omului susțin că Yusuf Zahab a fost rănit în ianuarie, când gruparea Stat Islamic a atacat o închisoare din nord-estul Siriei în încercarea de a-și elibera luptătorii.

Forțele conduse de kurzi, cu sprijinul SUA, s-au luptat cu militanții timp de o săptămână, provocând moartea a peste 180 de persoane. La vremea respectivă, Yusuf a luat legătură cu familia prin intermediul unor înregistrări vocale, spunând că îi era teamă că „ar putea muri în orice moment", pe măsură ce luptele se intensificau.

„Prietenii mei au fost uciși în fața mea, un copil de 14 ani, unul de 15 ani. Am pierdut mult sânge... Nu există doctori aici, nu există nimeni care să mă poată ajuta", a spus el într-o înregistrare video obținută de Human Rights Watch.

Yusuf se număra printre cei aproximativ 850 de copii care au fost închiși după căderea Statului Islamic în 2019. Familia sa l-a descris ca fiind un copil fericit și plin de compasiune, care iubea sportul, școala și joaca.

„Chiar și în ultimele mesaje pe care le-am primit de la Yusuf, el ne-a cerut să îi spunem mamei sale că o iubește și că îi lipsește", au spus rudele.

Familia și grupurile de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch și Save the Children au pledat pentru ca Australia să repatrieze femeile și copiii care au rămas în Siria. Australia a evacuat opt orfani în 2019, dar cel puțin 63 de australieni au rămas blocați în Siria. Dintre aceștia, până la 40 sunt copii, spun grupurile.

„Trebuie să ne amintim că acești copii au fost aduși acolo împotriva voinței lor sau s-au născut acolo", a declarat Sophie McNeill, de la Human Rights Watch, pentru ABC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.