Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ales din oraşul Omsk, în sudul Rusiei, urmărit penal pentru 'discreditarea' armatei

The National Interest
rusia tancuri armata rusa

Autorităţile au lansat urmărirea judiciară a unui ales din oraşul Omsk, în sudul Rusiei, pe care îl acuză că a distribuit "informaţii false" privind acţiunea armatei în Ucraina, au relatat joi media, relatează AFP.

Dmitri Petrenko, ales comunist în consiliul municipal din Omsk, a fost consemnat la domiciliu între orele 22.00 şi 06.00 şi are interdicţie de a utiliza internetul fără o permisiune scrisă din partea autorităţilor până la sfârşitul lui mai, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Autorităţile îi reproşează că a distribuit pe contul său de Telegram "informaţii false" privind "distrugerea de infrastructuri civile" de către armata rusă în Ucraina, au relatat agenţiile, citând autorităţile judiciare.

În virtutea unei legi recente care pedepseşte "informaţiile false" care discreditează armata rusă, el riscă până la 10 ani de închisoare şi o amendă de cinci milioane de ruble (circa 50.000 de euro), potrivit aceleiaşi surse.

Acest text prevede pedepse ce pot merge până la 15 ani de închisoare dacă aceste "informaţii false" antrenează "consecinţe grave".

Postările vizate nu sunt precizate, dar Petrenko a distribuit recent un interviu al preşedintelui ucrainean cu jurnalişti ruşi, a căror difuzare a fost interzisă în Rusia de autorităţi, potrivit Agerpres.ro.

El a criticat în mai multe rânduri ofensiva Moscovei în Ucraina, inclusiv utilizarea literei "Z", vopsită pe blindatele ruseşti şi care a devenit semnul de raliere al partizanilor operaţiunii.

De la lansarea operaţiunii pe 24 februarie, autorităţile ruse au accentuat cenzura, deja puternică, pentru a controla relatările televiziunilor, ziarelor dar şi ale persoanelor private pe reţelele sociale.

Utilizarea unor cuvinte precum "război" sau "invazie" pentru a descrie intervenţia sau a evoca acţiuni împotriva civililor este interzisă.

De altfel, principalele media independente care există încă în Rusia au fost blocate sau şi-au suspendat activitatea pentru a evita problemele.

De asemenea, principalele reţele sociale americane, precum Twitter, Facebook şi Instagram, care erau un spaţiu rar pentru libertate de exprimare în Rusia, au devenit inaccesibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.