Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un amestec nou de droguri sintetice face ravagii în București: Consumatorilor 'le putrezesc membrele și mor rapid' /FOTO

g4media.ro
Drogat

În centrul Bucureștiului, într-o zonă delimitată de Strada Colțea, Calea Moșilor și Biserica "Sfântul Gheorghe Nou", observăm un număr alarmant de consumatori de droguri aflați într-o stare agonizantă. Aceștia se întind pe bănci sau chiar pe asfalt, oferind o imagine macabră.

Mulți dintre ei prezintă răni deschise la picioare sau mâini, care le provoacă dureri intense. Aceste răni ar fi rezultatul consumului unui cocktail de droguri sintetice extrem de periculos, apărut recent pe piața din România. În centrul orașului, se pot observa zeci de astfel de persoane în această situație, indiferent de momentul zilei, conform g4media.ro.

Potrivit experților antidrog consultați de G4Media.ro, consumatorii din centrul Bucureștiului ar utiliza un cocktail de droguri sintetice care a apărut recent pe piața din țară. În afară de numeroasele substanțe nocive, acest cocktail conține și șoricioaică (o substanță otrăvitoare ce conține compuși de arsen) și fentanil (un analgezic sintetic), ambele extrem de toxice și periculoase. Îngrijorător este faptul că doza acestor droguri este foarte ieftină, fiind accesibilă persoanelor cu situații financiare precare, dar și tinerilor.

"Prețul este foarte mic, între 7 și 12 lei pe doză. O doză cântărește aproximativ 0,2 - 0,3 grame și este vândută în pliculețe transparente de tip zip. Adesea, traficanții le amestecă cu șoricioaică sau alte substanțe toxice pentru a intensifica efectul halucinogen și pentru a crește gradul de toxicitate, în scopul de a menține un consum regulat. Șoricioaica este otravă pentru șoareci, utilizată pentru a-i ucide. Aceste substanțe, în cantități mici ingerate de oameni, au efecte psihotrope și nu sunt letale, dar pot afecta organele interne, așa cum puteți observa. Marele meu motiv de îngrijorare este următorul: pe lângă aceste substanțe foarte periculoase și ieftine, pe piața din România a apărut un nou tip de drog - fentanilul.

Fentanilul este produs legal pentru tratarea unor boli, dar și ilegal, în special în America de Sud și America Latină. Fentanilul ilegal este extrem de periculos și ieftin. Costă în jur de 10 lei, doi dolari în Statele Unite. A produs ravagii în Canada și SUA, există mii de decese și cartiere întregi cu probleme, și mă tem că, pe lângă aceste substanțe etnobotanice în sute de variante, fentanilul a fost adăugat și în acest cocktail, tocmai pentru a provoca o dependență rapidă și pentru a crea probleme", a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, pentru sursa mai sus menționată.

Rezidenții din zona în care se desfășoară activitatea consumatorilor de droguri în București au observat o creștere alarmantă a fenomenului în ultima perioadă, dar și o rapidă deteriorare a stării acestora.

"Știu un individ care a folosit ani de zile aurolac, apoi a trecut la droguri și a supraviețuit mulți ani. Însă, în ultimele luni, de când a început să consume această nenorocire, nu cred că mai are mult de trăit. Starea lui s-a deteriorat extrem de mult. Folosește un drog ieftin, cu o doză de 10 lei, care îi distruge corpul. Ii provoacă gangrene, îi putrezește membrele și mor rapid", a declarat un localnic pentru G4Media.ro, care locuiește chiar în mijlocul zonei frecventate de consumatori.

Consumatorii nu sunt conștienți de ceea ce consumă

"Consumatorii nu știu ce folosesc. Atunci când merg să cumpere astfel de amestecuri, nu au nicio garanție cu privire la conținutul acestora. Din păcate, există probleme majore în rândul adolescenților, deoarece aceste substanțe sunt foarte accesibile din punct de vedere financiar.

Unul dintre efectele secundare ale consumului acestor droguri este apariția de ulcerății pe membre, care nu se vindecă până când consumatorul nu intră în perioada de abstinență și nu urmează un tratament. Am avut cazuri în care aceste răni s-au infectat și au fost necesare amputări ale membrelor.

Traficanții au angajat chimiști pentru a crea compuși moleculari care să afecteze sistemul nervos central și să provoace rapid dependență. După ce ajung în stadiul de dependență, consumatorii sunt prizonierii traficanților. Există și o altă situație. Adesea, când consumatorii ajung la unitățile de primiri urgențe cu supradoze de etnobotanice, medicii nu știu cum să trateze, deoarece nu cunosc compoziția substanței respective", a declarat Cătălin Țone, expert antidrog.

Cum se explică faptul că toate acestea se întâmplă sub ochii oamenilor legii?

Având în vedere că zeci de consumatori pot fi observați în agonie la orice oră din zi, chiar în inima Capitalei, apare întrebarea cum este posibil ca un astfel de fenomen periculos să se extindă și să se desfășoare sub ochii autorităților?

Polițiștii din Poliția Națională și din Poliția Locală, care au discutat cu reporterul G4Media.ro sub protecția anonimatului, susțin că se efectuează periodic controale. Oamenii legii afirmă că traficanții aleg case abandonate ca puncte de desfacere, care sunt înlocuite cu altele atunci când sunt expuse și descoperite. Mai mult, imediat ce liderii acestora sunt arestați, alții le iau locul.

"Se deschid dosare penale și se efectuează percheziții, însă documentarea unui astfel de dosar penal durează luni de zile din cauza pedepsei relativ mici (n.r. pentru traficanți), care variază între doi și șapte ani de închisoare. Atunci când închidem astfel de puncte problematice, traficanții migrează către alte case abandonate. Odată ce aceștia sunt arestați, alții le iau locul și ciclul se repetă. Traficanții sunt legați de o locație specifică pentru a se întâlni cu consumatorii", a declarat unul dintre oamenii legii familiarizați cu această problemă, într-un interviu acordat pentru G4Media.

Potrivit unui recent raport al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), România se situează în fruntea consumului de etnobotanice.

Consumul de droguri a explodat, iar România este într-o situație total depășită din punct de vedere medical. Acest lucru a fost comunicat recent de către Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC):

"Festivalurile muzicale = triunghiuri ale morții pentru minori

-comportamentul de consum frecvent s-a dublat."

-există o creștere semnificativă a consumului de droguri sintetice, cum ar fi metamfetamina, fentanilul și alte substanțe chimice recent inventate.

-producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă și rapidă.

-autoritățile se confruntă cu dificultăți în urmărirea traficului de droguri sintetice, deoarece acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină.

-Afganistanul a înregistrat o scădere a producției de heroină, dar a devenit o sursă majoră de amfetamină.

-Ucraina se confruntă cu o creștere a producției și traficului de droguri sintetice în urma invaziei ruse, într-o zonă în care controlul este dificil.

-Consumul de droguri în România s-a dublat în decursul unui deceniu.

-8,7% dintre adolescenții de 16 ani au consumat cel puțin o dată canabis în viața lor.

-68,6% dintre adolescenții consumatori de droguri din România au început să consume în timpul adolescenței. Aceasta generează probleme grave de sănătate.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.