Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de când spațiul RM a fost survolat de rachete; Deputat: Poate e timpul să avem măcar un sistem de apărare IRIS-T

stiripesurse.md
moldova racheta

Republica Moldova trebuie să aibă un sistem regional, colectiv de apărare anti-aerian , cu Ucraina în primul rând, dar poate și cu state NATO, pentru apărarea cetățenilor ținând cont că acum un an trei rachete de croazieră rusești, lansate din Marea Neagră au survolat spațiul aerian al R. Moldova. Țara noastră ar trebui să aibă măcar un sistem de apărare anti-aeriană „IRIS-T”. Opinia aparține deputatului PAS, Oazu Nantoi, relatează stiripesurse.md

„La 10 octombrie 2022 – trei rachete de croazieră rusești, lansate din Marea Neagră împotriva Ucrainei, premeditat au fost programate să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova. Și au survolat spațiul aerian suveran al Republicii Moldova - fără nici o problemă! Deoarece militarii-criminali ruși erau și sunt perfect conștienți de faptul că în Republica Moldova sunt mai mulți generali, pe când sistemul de apărare antiaeriană lipsește cu desăvârșire! Și iată că acum carul s-a urnit din loc! Republica Moldova a început să procure radare moderne! La 20 decembrie 2023, Guvernul R. Moldova a anunțat că a primit un sistem de apărare aeriană cumpărat în Franța, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina. Cu o singură precizare – e vorba doar de radar modern, care este destinat monitorizării spațiului aerian, detectării obiectelor zburătoare și ... atât! Deoarece nici un radar nu interceptează și nu doboară nimic!”, menționează Oazu Nantoi

Politicianul precizează că ar fi bine să facem o analiză, dacă nu suntem ”kuleokari”, cum regimul fascist a lui Putin utilizează, în dorința sa de a realiza genocidul ucrainenilor și nimicirea statului ucrainean, întregul spectru de mijloace zburătoare ucigașe – de la stolul de drone ”FPV” pe linia frontului, și până la rachete aero-balistice ”Kinjal Х-47М2” etc. Să nu uităm de valul de atacuri cu drone iraniene ”Shahed”, la care s-au adăugat și rachete de fabricație din Corea de Nord și nu numai.

„Ucraina este o țară mare – 603 628 km2. Însă, atunci când la distanța de câteva mii (!) de kilometri decolează avionele de bombardament TU-96 cu rachete de croazieră la bord, sau MIG-31K cu ”Kinjal Х-47М2” - alarma aeriană se anunță pe întreg teritoriul țării vecine, și sistemul de apărare antiaeriană a Ucrainei monitorizează deplasarea obiectelor zburătoare ucigașe, care vin în valuri sincronizate, încercând să le intercepteze și să reducă pierderile umane și materiale. Și aici logic este să ne formulăm întrebarea – care e distanța de la procurarea radarelor moderne pentru monitorizarea spațiului aerian, și până la asigurarea capacității Republicii Moldova de a-și apăra cetățenii de mașinăria zburătoare ucigașă a Rusiei?”

Potrivit deputatului, o singură baterie ”Patriot” recent produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.

„Curtea Constituțională reține că Constituția nu poate fi un „pact sinucigaș" („The Constitution is not a suicide pact"). Astfel, în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora. Prin urmare, în opinia mea umilă, amplasarea radarelor moderne pe teritoriul Republicii Moldova are rost numai în cazul dacă Republica Moldova va participa cu ele, în calitate de prim pas, la constituirea unui sistem regional/colectiv de apărare anti-aeriană – cu Ucraina în primul rând, dacă nu și cu NATO”.

Deputatul a conchis că azi tot ce poate doborî ținte aeriene este destinat Ucrainei. Însă, poate va veni momentul când, pe lângă „praștii naționale” ar trebui și RM să se aleagă măcar cu un sistem ”IRIS-T”, pentru a reduce din aroganța și disprețul față de noi a militarilor-criminali ruși. Și atunci participarea Republicii Moldova la un sistem regional/colectiv de apărare antieriană ar putea deveni una mai consistentă – depășind nivelul de declarații de solidaritate.

„Rachetele rusești mai mult de un an în urmă au zburat prin spațiul aerian suveran al Republicii Moldova, iar noi tot ne scărăinăm la cefele suverane? Despre ocupația teritoriului național de aceleași trupe rusești – tac. Mi-e cam lehamite”, a punctat Oazu Nantoi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.