Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de la moartea tinerei de culoare Breonna Taylor: Apeluri la justiţie şi la reformarea poliţiei americane

BBC
breonna taylor

Apeluri la justiţie şi la reformarea poliţiei americane s-au făcut auzite sâmbătă în SUA, la un an de la moartea Breonnei Taylor, o tânără afro-americană ucisă în apartamentul său de poliţişti în Louisville, informează duminică AFP.

Sute de manifestanţi s-au adunat în acest oraş din Kentucky, la apelul rudelor şi apropiaţilor săi, pentru a marca un an de la acele evenimente. "Nu am terminat cu aceasta, trebuie să continuăm", a declarat partenerul tinerei, Kenneth Walker, care a fost martor la dramă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dosarul morții actorului Bogdan Stanoevici, deschis la cererea Dianei Șoșoacă, a fost clasat de magistrați

Pe 13 martie 2020, poliţişti au dat buzna în plină noapte în locuinţa Breonnei Taylor, o infirmieră în vârstă de 26 de ani, în cadrul unei anchete pentru trafic de stupefiante ce îl viza pe fostul său iubit. Noul ei iubit Kenneth Walker a crezut că este vorba de nişte spărgători de locuinţe şi a tras un foc cu o armă pe care o deţinea legal. Trei poliţişti au ripostat şi Breonna Taylor a încasat în jur de 20 de gloanţe.

Poliţiştii avea asupra lor un aşa-zis mandat "no knock", care îi autoriza să spargă uşa fără avertisment. Ei asigură că şi-au anunţat totuşi prezenţa, ceea ce Walker contestă.

La sfârşitul lui septembrie, justiţia din Kentucky a anunţat că poliţiştii nu vor fi urmăriţi pentru moartea tinerei femei. Doar unul dintre ei a fost inculpat pentru că i-a pus în pericol pe vecinii dnei Taylor, o decizie considerată "jignitoare şi scandaloasă" de familia ei.

Apropiaţii săi îşi pun acum speranţa în justiţia federală, care a deschis o anchetă în mai 2020. "FBI din Louisville rămâne hotărât să ducă lucrurile la bun sfârşit până la o concluzie corespunzătoare", a dat asigurări sâmbătă responsabilul său Robert Brown, anunţând, într-un comunicat, "progrese importante".

La rândul său, preşedintele democrat Joe Biden a deplâns o "moarte tragică" şi a subliniat importanţa unui vast proiect de reformare a poliţiei, adoptat de Camera Reprezentanţilor dar care se confruntă cu probleme în Senat, unde republicanii dispun de o minoritate de blocaj. "Trebuie să menţinem presiunea pentru a adopta în Congres această reformă importantă a poliţiei, sunt în continuare hotărât să o semnez", a scris el pe Twitter, în timp ce avea loc marşul de protest în Louisville.

Moartea Breonnei Taylor nu a atras iniţial multă atenţie, însă ea a revenit în prim plan în cadrul marilor manifestaţii antirasiste care au zguduit SUA după uciderea lui George Floyd, un afro-american de circa 40 de ani sufocat de un poliţist alb pe 25 mai în Minneapolis.

Pentru a pune capăt unei plângeri a familiei într-un proces civil, primăria Louisville a acceptat să plătească 12 milioane de dolari familiei Breonnei Taylor şi să declanşeze primele reforme în rândurile poliţiei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.