Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un analist politic avertizează Guvernul Tudose, în urma vizitei fulger a lui Tillerson la București: 'Ăștia nu se joacă. Mai ales cînd este vorba de bani'

rex tillerson

Stelian Tănase a comentat vizita fulger făcută de șeful diplomației americane, Rex Tillerson, la București. Analistul politic crede că motivul vizitei făcută de oficialul american este contractul privind vânzarea sistemului Patriot către România. "Washington-ul văzîndu-ne îngălați și dedați congenital la prostii și-au pierdut răbdarea. Departamentul de stat e supărat pe București pentru că tergiversăm. Nu avem o vorbă, ne ascundem după ușă invocînd tot felul de motive. Uităm prea lejer ce am promis și la ce ne-am angajat. „La promisiuni, îmi spunea odată un om de afaceri occidental, nu vă întrece nimeni. Oamenii sunt drăguți, aud în jur numai promisiuni! Dar fapte, deloc.", a scris analistul politci pe blog.

"Pretul integrării României in lumea civilizată se dovedește f ridicat. Guvernele, dragele de ele, au vîndut occidentalilor cam tot ce au găsit prin casă. Au privatizat în folosul lor aproape pe daiboj, au oferit contracte exorbitante ( Bechtel de ex.). Au lăsat să fie tăiați munti intregi cu păduri, tot de catre niște concerne din Vest. Au cedat cele mai mari bănci pe nimic. Etc. S-a prăduit ce era de prăduit fără jenă. Sigur că și ai noștri si-au tăiat generoși din fire partea lor sub pretextul nevoii de a integra Romania în NATO și UE. Marile averi românești așa s-au făcut.

Citește și: Klaus Iohannis, atac DUR la adresa lui Tudorel Toader: 'Acest optimism afișat este cel puțin nepotrivit'

Nici dupa 2003 si 2007 povestea nu s-a încheiat. Acum iar. Legenda vorbeste despre „intărirea flancului sud-estic al NATO” – citeste USA, interesate să nu piardă controlul în regiune după trezirea Rusiei la ambitii imperiale și defecțiunea Turciei. Dar nu e pe gratis, cum credeam. Costă al dracului, ustură! De ce ne-ar da arme yankeii? De ce ne-ar înarma și instrui? De ce ne-ar păzi de pericole ? De ce ar trimite boys la Marea Neară Sa facă plajă numai? Intr-un limbaj pokeristic mușteriul trebuie să iasă pe covertă cu bănuții, adica să onoreze masa – să plătesca potul. Fireste, daca vrea să mai rămina în joc.

Numai naivii au crezut că – în elanul lor antisovietic – occidentalii ne vor primi la pieptul lor cu bratele deschise for free! Din rațiuni umanitare sau ideologice. Brânza e pe bani, musiu, dacă nu știai! Trebuie să plătesti tacîmul la masă ca la orice party simandicos. Șmecheria româneasca de a promite și a nu face nimic, ține numai la București cu electoratul autohton. Pe afară nu prea ține. Acei d-ni sunt bandiți mult mai mari decit pițifelnicii de Dragnea, Tăriceanu&Co. Pe scurt, trebuie să scoată paralele și să plătească cum-necum consumația. Și e al dracului de scump. Vorbele sunt prea ieftine și nu încarcă cecurile transatlantice. Totul se discută în termeni de afaceri. Bolșevicii cu propaganda lor ne-au învățat în ani de zile că așa sunt occidentalii. Americanii mai ales. Niște afaceriști verosi ca în caricaturile din Scinteia de alta dată – cu trabucul în colțul gurii, cu burdihanul umflat, cu buzunarele burdușite de dolari. Ca să ne invățăm minte! Capitalism ne-a trebuit!

Washington-ul văzîndu-ne îngălați și dedați congenital la prostii și-au pierdut răbdarea. Departamentul de stat e supărat pe București pentru că tergiversăm. Nu avem o vorbă, ne ascundem după ușă invocînd tot felul de motive. Uităm prea lejer ce am promis și la ce ne-am angajat. „La promisiuni, îmi spunea odată un om de afaceri occidental, nu vă întrece nimeni. Oamenii sunt drăguți, aud în jur numai promisiuni! Dar fapte, deloc. ”

Citește și: Pleşoianu cere CEX PSD miting URIAŞ, pe modelul din Polonia: 'Ambasadele, Sufrageriile, Președintele Statului Paralel să cunoască adevărata majoritate...'

Uite că altii au memorie, spre deosebire de noi care trăim în minciuna asta demult și ne-am obișnuit. Americanii vin la scadență să ne tragă de gîlci. Alooo, domnu, ce faceți cu contractul acela !? În cazul de față miza este e pe rachetele Patriot. Am cam cacarist-o prin Parlament, comisiile nu se întrunesc, plenul nu votează bugetul, guvernul face pe niznaiu și trage de timp. Așa se face că alaltăieri noapte ne-am trezit cu onorabilul d. Rex Tillerson șeful diplomatiei americane, om de incredere al lui Donald Trump pe care tocmai l-a insotit în China. Apariția la București a inaltului demintar nu era planificată. Respectivul a venit intempestiv, hotărît să clarifice lucrurile încilcite de aici. Întrebările au fost simple – dacă ținem cu americani sau avem alte optiuni? Dacă da, cînd dăm paralele? Mai cumpărăm rachete Patriot! Da sau nu! Ai noștri fireste s-au bîlbiit, săracii, ce să facă? Nu se așteptau la un ton atit de tăios și nici să fie obligati să răspundă în clar – cu da sau nu! Nu sunt invățați.La noi moșmondeala și dusul cu preșul sunt metodele curente.

Tactica bucureșteană este să îl prostești pe celălalt. Neavînd informatii din culise, mă întreb dacă au reușit să îl facă din vorbe pe ditamai șef al Departamentului de Stat. Dacă da, prețul plătit de România va fi exorbitant. Aștia nu se joacă. Mai ales cînd este vorba de bani.", a scris Stelian Tănase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.