Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un apel inițiat de Rusia nu a trecut în Consiliul de Securitate ONU: 'Dacă i-ar păsa, nu ar mai bombarda copii şi ar opri tacticile de asediu'

Reuters - Agerpres
consiliul de securitate ONU

Un apel iniţiat de Rusia privind accesul la ajutor şi protecţia civililor în Ucraina care nu menţionează rolul Moscovei în criză nu a trecut miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, în contextul în care numai Rusia şi China au votat în favoarea propunerii, iar ceilalţi 13 membri s-au abţinut, relatează Reuters, conform AGERPRES.

"Dacă Rusiei i-ar păsa de situaţia umanitară, nu ar mai bombarda copii şi ar opri tacticile de asediu. Însă nu face asta", a declarat Consiliului, după vot, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward. Rusia neagă că atacă civili.

O rezoluţie a Consiliului de Securitate are nevoie de cel puţin nouă voturi şi de niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Marii Britanii, Franţei sau Statelor Unite pentru a fi adoptată.

Moscova a renunţat la un vot programat al Consiliului de Securitate vinerea trecută, acuzând ţările occidentale de o campanie "de presiune fără precedent" împotriva măsurii. SUA au respins acuzaţia Rusiei.

Rusia a propus această rezoluţie după ce Franţa şi Mexicul au renunţat la propria încercare de a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate în privinţa situaţiei umanitare din Ucraina deoarece au spus că ar fi fost respinsă prin veto de Moscova. Proiectul de rezoluţie ar fi criticat Rusia pentru rolul în criza umanitară din Ucraina.

Ucraina şi aliaţii săi plănuiesc în schimb să supună votului în această săptămână un proiect de rezoluţie similar în Adunarea Generală, formată din 193 de membri, unde nicio ţară nu are drept de veto. Rezoluţiile Adunării Generale nu au caracter obligatoriu, dar au greutate politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.