Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un argentinian şi un român se luptă pentru sefia Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice

AIEA
AIEA

Doi diplomaţi, un argentinian şi un român, rămân în cursa la conducerea Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), care a lansat procedura în vederea alegerii noului său director general, însărcinat între altele cu controlul activităţii nucleare ale iranului, relatează AFP, potrivit news.ro.

AIEA a anunţat într-un comunicat, luni, că a procedat la două tururi de scrutin, în urma cărora argentinianul Rafaël Grossi şi românul Cornel Feruţă se află cot la cot.

Însă niciunul nu a reuşit să obţină două treimi din voturile celor 35 de state membre ale Consiliului Guvernatorului al agenţiei pentru a fi ales.

”În lipsa unei asemenea majorităţi, procedura de vot va continua” în vederea demarcării unui candidat, a anunţat agenţia ONU, cusediul la Viena.

Patru candidaţi au participat la procesul de selecţie. În urma unui vot exploratoriu informal, slovaca Marta Ziakova, actuala preşedintă a Autorităţii Nucleare din ţara sa, s-a retras din cursă. În urma votului de luni, în care s-a clasat al treilea, Lassina Zerbo, din Burkina Faso, a ieşit din cursă.

Ambasadorul argetinian în Austria, Rafaël Grossi, un expert în probleme nucleare, a obţinut 15 voturi în primul tur, iar românul Cornel Feruţă 14.

Citește și: Nebunie mare în cazul Caracal! Anchetatorii i-au interzis lui Dincă: ‘S-a dat ordin pe unitate să nu aibă acces’

Actualul director interimar al AIEA, candidatul Bucureştiului, a obţinut 17 voturi în al doilea tur, iar Grossi 16.

AIEA îşi alege un nou director după moartea, în iulie, la vârsta de 72 de ani, a diplomatului japonez Yukiya Amano, care conducea instituţia din 2009.

Agenţia vrea să numească un director general în octombrie, în vederea unei intrări în funcţie în ianuarie 2020.

Două surse diplomatice au declarat pentru AFP că cei do candidaţi nu sunt uşor de departajat şi căalegerile ar putea fi tranşate în noiembrie.

AIEA are 172 de state membre şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând dacă ţările membre ale Tratatului Neproliferării îşi respectă angajamentele în domeniu.

Agenţia este însărcinată, de asemenea, să urmărească angajamentele Iranului în Acordul de la Viena din 2015, o responsabilitate strategică în contextul actual al tensiunilor între Teheran, Washington şi capitalele europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.