Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ataşat parlamentar turc a vandalizat o operă de artă, smulgând o caricatură cu Mahomed

consiliul europei

Un ataşat parlamentar turc de la Consiliul Europei a vandalizat o operă de artă dedicată libertăţii de expresie, operă care era expusă la sediul organizaţiei europene, la Strasbourg, smulgând cu stiloul său o caricatură cu profetul Mahomed, a anunţat vineri o sursă apropiată Consiliului, informează AFP. Acest asistent parlamentar, membru al delegaţiei turce şi al partidului AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, 's-a simţit jignit' de caricatura publicată în 2005 de o publicaţie daneză, în care profetul Mahomed era reprezentat cu o bombă în loc de turban, 'a înfipt în desen un stilou şi a smuls' această parte din opera de artă în care era desenat profetul islamului.

Incidentul a avut loc miercuri, în jurul orelor locale 13:00, pe coridoarele Consiliului Europei, într-o parte denumită 'Lobby of the hemicycle', în prezenţa mai multor zeci de persoane, agenţi de pază, parlamentari, ambasadori ai Consiliului Europei. Desenul făcea parte dintr-un patchwork realizat de artistul maltez Norbert Francis Attard, ilustrând tema libertăţii de expresie. Opera arată 'feţe' ale cenzurii şi libertăţii de expresie, precum dramaturgul german Bertold Brecht, cineastul Charlie Chaplin în celebrul său rol din 'Dictatorul', cu o bandă roşie adăugată pe care este scris 'censored' (cenzurat). În acelaşi moment era inaugurată ceva mai departe, de către ministrul afacerilor externe turc Mevlut Cavusoglu, o expoziţie despre lovitura de stat din 15 iulie din Turcia.

În urma incidentului, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), creştin-democratul spaniol Pedro Agramunt, a avut o întrevedere cu preşedintele delegaţiei turce, a precizat aceeaşi sursă. 'Preşedintele delegaţiei turce a prezentat scuze' în numele întregii delegaţii şi l-a chemat la ordine pe asistentul său parlamentar. Pentru a închide subiectul, Consiliul Europei a decis să-l invite pe artistul maltez la Strasbourg, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.