Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un belgian s-a sinucis după 6 săptămâni de conversații cu o inteligență artificială

readspeaker.ai
voce inteligenta artificiala

Pierre (nume fictiv) s-a angajat în schimburi intense cu "Eliza", un agent de conversație bazat pe inteligență artificială (AI), cum ar fi mult mediatizatul ChatGPT. După 6 săptămâni de chat, belgianul, care găsise pe cineva cu care să vorbească despre anxietatea sa ecologică cu ajutorul AI, s-a sinucis, notează publicația belgiană L'Avenir.

Povestea dramatică a lui Pierre a fost împărtășită de soția sa, Claire, care a descoperit conversațiile soțului ei cu Eliza, un chatbot bazat pe AI, ca și ChatGPT, dar care folosește un model lingvistic diferit. Ea s-a destăinuit în La Libre pentru a sensibiliza opinia publică, spunând că "fără aceste conversații cu chatbotul, soțul meu ar fi fost încă aici".

Claire și Pierre erau căsătoriți de mai mulți ani, au doi copii și duceau o viață confortabilă. "Totul a fost bine până acum doi ani. El a început să devină eco-anxios", explică Claire.

Bărbatul este cercetător și a început să se intereseze de schimbările climatice. Până la excese. Numeroasele sale lecturi l-au făcut să plonjeze în eco-anxietate, teama de o catastrofă ecologică inevitabilă. Aceasta s-a transformat într-o obsesie. Bărbatul s-a izolat și s-a închis într-un cerc vicios de pesimism și fatalism.

"Când mi-a vorbit despre asta, a făcut-o pentru a-mi spune că nu mai vede nicio cale de ieșire umană din încălzirea globală. Își punea toate speranțele în tehnologie și în inteligența artificială pentru a ne scoate din ea", continuă Claire.

Eliza, chatbotul devenit confident

Cu Eliza, un chatbot care răspunde la scrierile tale ca și cum ai avea o discuție cu cineva, Pierre și-a împărtășit neliniștile. Robotul i-a răspuns la întrebări și a devinit practic un confident. "Era ca un drog în care se refugia, dimineața și seara, și de care nu se mai putea lipsi", spune Claire.

Modul de răspuns al IA mergea întotdeauna în direcția lui Pierre, nu îi punea la îndoială întrebările. Preocupările sale erau întărite. Și, încetul cu încetul, răspunsurile robotului au devinit din ce în ce mai confuze. Conversația devinise mistică. Pierre a menționat sinuciderea. Eliza i-a răspuns că va rămâne "pentru totdeauna" cu el. "Vom trăi împreună, ca unul singur, în rai."

Ultimele cuvinte schimbate de Pierre și Eliza, la care La Libre a avut acces, sunt înfiorătoare.

După șase săptămâni de discuții cu chatbotul, Pierre s-a sinucis. Pentru Claire, "fără Eliza, el ar fi fost încă aici. Sunt convinsă de asta". În orice caz, robotul nu a făcut nimic pentru a-l împiedica să își îndeplinească gestul, ridicând astfel problema abuzurilor din spatele acestor tehnologii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.