Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un blogger din Singapore, condamnat pentru distribuirea unui articol considerat incriminator la adresa premierului

twitter.com
tastatura laptop calculator

Un blogger singaporez a fost condamnat miercuri să plătească aproape 100.000 de dolari daune pentru că l-ar fi calomniat pe premier, distribuind pe Facebook un articol care îl incrimina pe acesta într-un dosar de corupţie, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Liderul oraşului stat, Lee Hsien Loong, l-a acuzat pe bloggerul Leong Sze Hian că ar fi contribuit la propagarea unor informaţii false împotriva persoanei sale, prin distribuirea unui articol care făcea o legătură între el şi fondul suveran malaezian 11Malaysia Development Berhad (1MDB), care a făcut obiectul unui imens scandal în această ţară vecină din Asia de Sud-Est.

Acest proces este ultimul exemplu din seria de măsuri draconice luate de guvern pentru a încerca să reducă la tăcere orice critici online, denunţă apărătorii drepturilor omului.

Liderii singaporezi au recurs adeseori la tribunale pentru a face să tacă vocile critice ale opozanţilor politici în media străine şi asigură că aceste urmăriri penale sunt necesare pentru a le proteja reputaţia.

Judecătorul Înaltei curţi singaporeze, Aedit Abdullah, l-a condamnat pe blogger la plata a 133.000 de dolari singaporezi (99.000 dolari SUA) ca daune, în timp ce premierul ceruse achitarea unor despăgubiri în valoare de 150.000 de dolari singaporezi.

Avocatul lui Leong Sze Hian, Lim Tean, a apreciat verdictul ca fiind "nedrept" şi "marcat de erori grave".

Citește și: Un medic de la UPU-SMURD vorbește despre 'psihoza Groșan': oamenii refuză masca de oxigen

Premierul se exprimase la începutul procesului în octombrie şi îl acuzase pe blogger că a răspândit zvonuri "răuvoitoare şi fără fundament" care au adus atingere "integrităţii şi onestităţii" guvernului.

Articolul difuzat de blogger fusese publicat iniţial pe un site de informaţii malaezian şi afirma că premierul singaporez ar face obiectul unei anchete în Malaezia în legătură cu jefuirea fondului suveran 1MDB.

Miliarde de dolari au fost deturnate din acest fond destinat să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei într-un dosar cu ramificaţii globale care a dus la căderea premierului malaezian Najib Razak.

Avocatul bloggerului a pledat că urmărirea penală este nejustificată pentru că autorităţile singaporeze negaseră deja aceste acuzaţii şi apreciază că premierul l-a "ţintit în mod arbitrar pe clientul său, în timp ce numeroşi alţii" au distribuit de asemenea articolul.

Legislaţia draconică din Singapore, care limitează libertatea de expresie a opoziţiei şi a mass-media, a fost criticată de nenumărate ori de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Din 2019, o nouă lege asupra dezinformării online permite guvernului să cenzureze materiale pe care le consideră false. Aceste dispoziţii, denunţate ca "liberticide", au fost criticate atât de militanţi, cât şi de marile companii de internet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.