Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un bogat om de afaceri şi autor de cântece din Cehia şi-a anunţat candidatura la preşedinţie

cehia harta

Michal Horacek, un bogat om de afaceri şi autor al unor cântece de succes care a contribuit la negocieri între disidenţi şi puterea comunistă la Praga, a anunţat joi că va candida la viitoarele alegeri prezidenţiale din Cehia pentru care, conform sondajelor, este favorit, transmite AFP. "Funcţia prezidenţială poate fi exercitată într-un mod mai decent, mai competent şi mai deschis spre popor", a declarat el presei. O aluzie deloc voalată la prestaţia actualului şef al statului, Milos Zeman, deseori criticat pentru orientarea sa pro-China şi pro-Rusia, precum şi pentru gesturile şi declaraţiile sale controversate.

"Republica Cehă face parte dintr-un spaţiu mai larg, cel al Uniunii Europene şi al NATO. Trebuie să fim aliaţi buni, şi nu pasageri clandestini", a subliniat Horacek, în prezent în vârstă de 64 de ani. Conform unui sondaj realizat în octombrie de agenţia Median, Horacek este cel mai bine plasat pentru a-l învinge, la începutul lui 2018, pe Zeman dintre toţi candidaţii evocaţi de presă, alături de economistul ceho-american Jan Svejnar, candidat învins în 2008 de Vaclav Klaus. În al doilea tur de scrutin, care se desfăşoară prin sufragiu universal direct, Horacek este creditat cu 47,5% din intenţiile de vot, comparativ cu 44% pentru Zeman. Svejnar nu a anunţat încă dacă va candida sau nu. Compozitor şi textier, autor din anii '80 al unui număr mare de cântece de succes, Michal Horacek a fost, la momentul 'Revoluţiei de Catifea' din 1989, unul dintre iniţiatorii negocierilor între disidenţi, între care viitorul preşedinte Vaclav Havel, şi puterea comunistă.

La puţin timp după, el a fondat prima loterie privată, Fortuna, dar şi-a vândut în 2004 acţiunile deţinute la această afacere. În prezent, averea lui Horacek, absolvent de antropologie socială, este evaluată la aproape 15 milioane de euro. El se declară a fi 'deasupra partidelor' şi străbate ţara pentru "a se întâlni şi a-i asculta pe oameni pentru a le cunoaşte îngrijorările şi dorinţele". Întrebat despre alegerile prezidenţiale americane, el s-a declarat în favoarea democratei Hillary Clinton. Mandatul de cinci ani al lui Milos Zeman, veteran al stângii cehe, popular în oraşele mici şi în mediul rural, se va încheia în martie 2018. El ar urma să îşi anunţe în luna martie a anului viitor intenţia de a candida pentru un al doilea mandat, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.