Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un bosniac face senzație cu secretele energiei sale: are 88 de ani și e cel mai vârstnic parașutist în viață

 Ibrahim Kalesic

el mai bătrân parașutist activ din Europa - 88 de ani - a împărtășit secretul prin care se menține în formă la vârsta sa: conștiința curată și somnul bun. Bosniacul Ibrahim Kalesic, 88 de ani, se menține în formă sărind în mod regulat din avioane. "Este un sentiment excelent", a declarat Kalesic, care a fost inițiat în acest sport în urmă cu peste 70 de ani.

La sfârșitul săptămânii trecute, a finalizat cel de-al 1.487-lea salt în timpul unei competiții de parașutism în orașul Bihac din vestul țării.

"Mă simt super, mă simt odihnit din punct de vedere psihic și mă bucur de o companie minunată", a declarat el pentru Reuters, adăugând că face exerciții zilnice timp de 15 minute, iar soția sa se asigură că este atent la dieta sa. În tinerețe, Kalesic a urmat un curs de pregătire la un centru de zbor din Serbia, înainte de a deveni el însuși instructor de sărituri. În 1963, el a stabilit un record iugoslav sărind din avion la o altitudine de 5.500 de metri. "Sunt cel mai bătrân parașutist activ din Europa", a declarat Kalesic, zâmbind. "Îmi doresc să continui cu acest lucru încă 10 ani, astfel încât să intru în cartea recordurilor mondiale ca parașutist bosniac".

Kalesic a făcut 21 de salturi în 5 zile luna trecută, în timpul unei competiții în orașul Prijedor din nord-vestul țării. Aeroclubul din Prijedor îi va împrumuta o parașută atâta timp cât are un certificat de sănătate valabil.

Cea mai mare dorință a sa este să obțină propria parașută și o alta pe care să o folosească pentru a antrena tineri.

"Sunt un pensionar fără mijloace pentru a cumpăra o parașută și mi-ar plăcea să am una pentru a-mi antrena elevii care m-ar înlocui apoi în competițiile de sărituri", a declarat Kalesic.

El are o rețetă simplă pentru a se menține în formă la vârsta lui: "Parașutismul este un sport extrem și necesită concentrare. Pentru a fi bine concentrat, trebuie să dormi bine, iar pentru a dormi bine trebuie să ai conștiința curată că nu ai jignit sau făcut rău nimănui, iar apoi poți dormi fără coșmaruri și poți sări".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.