Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un BREXIT HAOTIC agită spiritele - Guvernele UE pregătesc planuri de rezervă: 'Considerăm acest lucru foarte serios'

rfi.fr
Brexit

Țările membre ale Uniunii Europene cheltuiesc zeci de milioane de euro, suplimentează personalul vamal și emit decrete de urgență pentru a face față posibilității tot mai probabile a producerii unui Brexit fără un acord, informează agenția The Associated Press și postul BBC News.

Capitalele europene se pregătesc să reglementeze situația cetățenilor britanici care locuiesc și muncesc în spațiul Uniunii Europene și care după Brexit nu vor mai beneficia de drept de ședere și speră că Marea Britanie face la fel în cazul propriilor cetățeni.

Londra a anunțat că cetățenii UE vor putea rămâne temproar în Marea Britanie chiar și în cazul unui Brexit fără acord.

Portugalia a anunțat că va crea linii speciale de așteptare la aeroporturi pentru cetățenii britanici, în condițiile în care un număr mare de turiști din Regatul Unit vizitează anual Portugalia.

OFICIAL Corina Crețu lasă PSD: 'Candidez pentru alegerile pentru Parlamentul European din partea Pro România! E o delimitare clară de actuala conducere a PSD'

La Berlin, parlamentarii germani au dezbătut joi un proiect de lege ce are drept scop să prevină problemele birocratice ce ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord, iar autoritățile olandeze caută să suplimenteze numărul veterinarilor care se ocupă de verificarea importurilor de animale vii, inclusiv prin angajarea de veterinari din estul și sudul Europei.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunțat joi că scenariul ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord pare "tot mai puțin improbabil", astfel că Franța a activat planul de rezervă pentru a se pregăti în cazul în care se va întâmplă acest lucru.

Parisul va aloca aproximativ 50 de milioane de euro pentru pregătirea porturilor și aeroporturilor franceze, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins recent Acordul Brexit negociate de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană.

Guvernul și-a dat seama de EROAREA din OUG care conține taxa pe lăcomie: Ce schimbări vrea să facă

Premierul francez a afirmat că va trebui dată o lege care să asigure un cadru legal pentru un Brexit fără un acord.

Cea mai mare parte a fondurilor alocate de Paris vor merge către sporirea securității la aeroporturi și Eurotunnel, tunelul de sub Canalul Mânecii. În aceste condiții, urmează să fie angajați sute de noi ofițeri vamali.

La rândul ei, Marea Britanie a alocat câteva miliarde de lire sterline și a suplimentat numărul funcționarilor publici în încercarea de atenua efectele negative ale unui posibil Brexit fără un acord.

"Considerăm acest lucru foarte serios acum că posibilitatea unui Brexit fără un acord devine din ce în ce mai posibilă după noaptea de marți", a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Un oficial UE urmează să efectueze vizite în toate țările membre pentru a ajuta la coordonarea planurilor de rezervă în caz Brexit fără un acord.

Cele mai afectate de un astfel de rezultat ar fi țările UE care au legături comerciale strânse cu Marea Britanie, printre care Irlanda, Olanda și Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.