Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Un cadavru moral!' – Şeful spionajului rus îl critică în termeni duri pe pilotul rus dezertor, care a fost găsit mort

blacknews.ro
Serghei Narîşkin

Şeful spionajului din Rusia, Serghei Narîşkin, a declarat marţi că un pilot rus care a dezertat în Ucraina şi a fost găsit împuşcat mortal într-un garaj din Spania săptămâna trecută era un "cadavru moral" atunci când şi-a planificat crimele, au informat agenţiile de ştiri ruseşti, preluate de Reuters, informează Agerpres.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să facă şi alte comentarii despre pilot, pe nume Maxim Kuzminov, conform agenţiilor de ştiri ruse.

Agenţia spaniolă de ştiri EFE a relatat că un cadavru găsit pe 13 februarie în oraşul Villajoyosa, lângă Alicante, în sudul Spaniei, era al pilotului rus Maxim Kuzminov, care a aterizat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut pentru a se preda armatei ucrainene. El locuia în Spania cu un paşaport ucrainean sub un alt nume. Conform presei ucrainene, citată de EFE, pilotul ar fi fost ucis.

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kyev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

A dezertat de la ruși și a plecat în Spania

După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus a ales să se stabilească în Spania.

Dezertarea sa a devenit cunoscută public în septembrie, când serviciul militar de informaţii ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - vorbeşte despre cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani şi protecţie.

În aceleaşi imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.

Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut graniţa cu elicopterul zburând sub pragul de detecţie al radarelor. Ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni.

Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.