Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un căpitan turc acuză gărzile de coastă elene că au deschis focul asupra navei sale

goolets.net
grecia turcia

Căpitanul unei nave comerciale turceşti a afirmat luni că gărzile de coastă greceşti au deschis focul, în mai multe rânduri, asupra vasului său, după ce a refuzat să se supună unei inspecţii în largul insulei Rodos din Marea Egee, potrivit AFP. "Ne-au cerut să oprim, spunând că vor deschide focul în caz contrar. Şi asta au şi făcut. Am putut număra 16 urme de gloanţe. Nava nu a luat apă, dar echipajul nostru a trecut printr-un eveniment foarte periculos", a declarat Sami Kalkavan, căpitanul navei M/V ACT pentru postul de televiziune CNN-Turk, fără să menţioneze existenţa vreunor victime.

Agenţia de presă turcă Anadolu a indicat că două nave ale gărzii de coastă, precum şi o navă militară au fost trimise la faţa locului pentru a efectua o anchetă. Turcia a condamnat ferm incidentul. "Nu există nicio justificare (...) pentru deschiderea focului împotriva unei nave comerciale neînarmate care transporta mărfuri între două porturi turceşti. Singura noastră consolare este că nimeni nu a fost ucis sau rănit", a comunicat ministerul de externe de la Ankara.

Acest eveniment survine în timp ce în Elveţia sunt în curs tratative pentru rezolvarea problemei cipriote, un dosar în care Atena şi Ankara, care susţin fiecare câte una din părţile opuse, sunt foarte implicate. Turcia şi Grecia conlucrează strâns în mai multe dosare, între care problema migratorie, şi încearcă să-şi întărească cooperarea în domeniul turistic şi în cel energetic. Dar relaţiile dintre cele două ţări vecine traversează cu regularitate zone de turbulenţe, Ankara şi Atena acuzându-se astfel reciproc de încălcări ale apelor teritoriale şi ale spaţiului aerian, conform Agerpres.

Alt subiect de discordie îl constituie faptul că mai mulţi militari turci, acuzaţi că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, şi-au găsit refugiu în Grecia. Ankara cere extrădarea lor, ceea ce justiţia greacă a refuzat până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.