Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un cardinal catolic de 90 de ani, arestat la Hong Kong: Este acuzat că a sprijinit protestele anti-Beijing din 2019

Operation World
Hong Kong

Poliția din Hong Kong l-a arestat pe cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 90 de ani, unul dintre cei mai în vârstă și mai deschiși clerici catolici din Asia, împreună cu alte trei persoane care au ajutat la conducerea unei organizații umanitare de caritate pentru protestatari, acum desființată, potrivit presei locale citate de The Guardian.

Zen, fost episcop de Hong Kong, cântăreața și actrița Denise Ho, avocata Margaret Ng și savantul Hui Po-keung au fost reținuți de poliția de securitate națională din Hong Kong, potrivit rapoartelor. Se pare că arestările au fost legate de rolurile lor ca administratori ai Fondului de ajutor umanitar 612, care a oferit asistență juridică și alte ajutoare financiare persoanelor care au participat la protestele prodemocrație din 2019, care au fost înăbușite de forțele de securitate.

Hui a fost arestat la aeroport în timp ce se pregătea să se îmbarce marți într-un zbor spre Germania, a relatat presa locală. Un alt mandatar, Cyd Ho, se află deja în închisoare pentru presupusa sa implicare în adunări ilegale.

Anul trecut, departamentul de poliție al orașului a afirmat într-o declarație că investighează organizația caritabilă pentru suspiciuni de încălcare a legii privind securitatea națională. Fondul a fost acum desființat după desființarea unei companii care a ajutat la primirea donațiilor prin intermediul unui cont bancar.

Hui, profesor asociat adjunct de studii culturale la Universitatea Lingnan, a predat cândva activistului politic exilat Nathan Law. "Dacă vrei să pedepsești pe cineva, poți găsi întotdeauna o scuză", a scris Law, care trăiește acum în Marea Britanie, pe pagina sa de Facebook, ca răspuns la arestarea lui Hui.

În 2020, cardinalul Zen a făcut un apel personal la Vatican într-o scrisoare, îndemnându-l pe Papa Francisc să lase politica în afara selecției episcopilor catolici de pe teritoriul chinez. El nu a reușit să se întâlnească cu papa deoarece, potrivit presei locale, Sfântul Scaun era la acea vreme angajat în discuții cu Beijingul privind reînnoirea unui acord de împărțire a puterii în ceea ce privește hirotonirea episcopilor în China continentală.

Arestările din această săptămână au fost cea mai recentă acțiune a autorităților în aplicarea controversatei legi privind securitatea națională, care a fost impusă în oraș în iunie 2020. Legislația interzice secesiunea, subversiunea și coluziunea cu forțele străine. De asemenea, ele au avut loc la mai puțin de o săptămână după ce viitorul șef executiv al orașului, John Lee, a fost selectat duminică.

Arestările au atras condamnări din partea activiștilor și a politicienilor. Alianța interparlamentară pentru China, o alianță transpartinică de parlamentari din țările democratice axată pe China, a declarat că acestea "au marcat o nouă etapă profund îngrijorătoare în represiunea împotriva a ceea ce a mai rămas din societatea civilă din Hong Kong".

Deși Beijingul și autoritățile din Hong Kong au insistat asupra faptului că legea a adus stabilitate în Hong Kong după demonstrațiile de masă din 2019, activiștii au subliniat că, de la promulgarea legislației, cel puțin 175 de persoane au fost arestate și peste 110 au fost inculpate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.