Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un cardiolog vorbește despre situația gravă de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu: 'După 30 de ore de gardă, o colegă a început să plângă, era complet depăşită'

cardiologie

Dr. Alin Feraru, medic specialist cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a relatat pentru News.ro despre situaţia gravă la care s-a ajuns la această unitate sanitară. În spital au rămas numai câţiva cardiologi după ce doi medici au ieşit la pensie, iar alţi doi şi-au dat demisia, astfel încât din data de 20 mai nu mai pot fi asigurate liniile de gardă. Medicul vorbeşte despre un volum imens de muncă, medicii fiind nevoiţi să efectueze consulturi din toate părţile, multe dintre ele nejustificate, mai spune medicul. Dr. Alin Feraru mai spune şi că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2016.

„Problema cu demisia medicilor şi cu situaţia de la Târgu Jiu a venit în urma problemelor foarte grave cu care ne confruntăm aici. Şi anume volumul foarte mare de pacienţi, consulturile interclinice nejustificate, urgenţele care se prezintă direct la Spitalul 700 şi nu trec prin UPU, plus urgenţele care sunt trimise din UPU, pacienţii gravi de pe secţie şi interconsulturile din cadrul spitalului 700. Este un volum infernal de muncă.

Acest volum foarte mare de muncă face ca activitatea noastră să fie superficială, să nu putem să ne mai concentrăm pe cazurile care merită foarte mare atenţie, că până la urmă pe cardiologie viaţa omului este în joc, pe toate secţiile dar cu atât mai mult pe cardiologie.

„După 30 de ore de gardă, o colegă a început să plângă”

Fiind puşi în imposibilitatea de a ne efectua bine meseria mulţi colegi de ai mei au renunţat, pur şi simplu. După 30 de ore de gardă, vă dau un exemplu, după 30 de ore de gardă, o colegă nouă avea vizita nefăcută, externări nefăcute şi vreo trei pacienţi în camera de gardă, pur şi simplu a început să plângă, era complet depăşită.

În urma acestei situaţii, vă daţi seama, oamenii analizează şi se întreabă dacă pot rezista fizic la un asemenea volum de muncă”, a explicat Dr. Alin Feraru.

Medicul Alin Feraru spune că volumul de muncă s-a mărit de la un an la altul, iar numărul medicilor nu a fost suplimentat astfel încât să poată fi susţinut acest volum. Cardiologul afrimă că va renunţa şi el să lucreze în spital dacă situaţia nu se va remedia. Deja unitatea sanitară a cerut ajutor altor spitale astfel încât să primească medici cu care să-şi poată asigura liniile de gardă. Dr. Feraru spune că ţine legătura şi cu alte spitale neuniversitare din ţară şi că în multe locuri situaţia lipsei medicilor este la fel de acută.

„Situaţia mea este aceeaşi situaţie ca a colegilor mei, suntem depăşiţi de consulturile care vin din toate părţile. Eu înţeleg ceilalţi colegi dar foarte multe consulturi sunt cerute nejustificat, în condiţiile unui număr mic de medici cardiologi, suntem 5-6 cardiologi.

Eu sunt aici de când am terminat Rezidenţiatul, pe fiecare an volumul de muncă se dublează, creşte foarte mult, până ajungem în imposibilitatea de a ne afectua meseria.

Absolut (voi renunţa), am şi anunţat, pentru că secţia de cardiologie nu poate funcţiona cu trei cardiologi, mai ales în volumul acesta de muncă nu puteam funcţiona cu şase, motiv pentru care doi şi-au dat demisia, o colegă este în risc maternal, deci cu atât mai puţin putem să funcţionăm cu trei medici. Este o situaţie critică la Târgu Jiu dar sunt convins că, cu situaţii de genul ăsta se confruntă foarte multe spitale judeţene neuniversitare din ţară, precum Ploieştiul, când au demisionat patru medici odată, Buzău, Târgovişte, Slatina, Vâlcea, toţi colegii noştri se confruntă cu aceeaşi problemă. Doar că la Târgu Jiu a devenit foarte gravă”, a spus medicul.

Dr. Feraru afirmă că îşi doreşte în continuare să lucreze la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu dacă situaţia se va schimba în bine. Principala problemă nu ar fi plata gărzilor, despre care spune că este făcută la nivelul salariilor din 2016, ci volumul mult prea mare de muncă, situaţie care îi face pe medici să clacheze şi să nu mai aibă timp de familie. În acelaşi timp, nu sunt atraşi nici rezidenţi din exterior pentru a veni să facă gărzi în spital.

„Mie îmi place ceea ce fac, îmi place cardiologia foarte mult că altfel nu aş fi putut să-mi aleg ramura asta, îmi doresc în continuare să-mi exercit activitatea în spital, îmi doresc foarte mult să se schimbe lucrurile spre bine ca să pot să practic medicina, cardiologia pe secţia de cardiologie, aici unde mi-am dorit să fiu şi unde sunt şi în momentul de faţă. Nu mi-am dat demisia, dar va urma dacă nu apare nicio schimbare spre bine.

Aici este o problemă (legată de salariile medicilor), a apărut în populaţie, tocmai venind de la presă cum medicii au salarii colosale, peste 200 de milioane şi aşa mai departe. Văd comentariile oamenilor obişnuiţi că nu merităm, că avem sute de milioane, să ştiţi că nu este aşa, salariile sunt publice, toată lumea poate să vadă. Eu am 7000 de lei, un şef de tură la Dedeman are 6000 de lei. Eu am 7.000 de lei salariu net, în mână, iar gărzile sunt plătite ca în 2016, salariul din 2016.

Nu este problema, că noi nu facem gărzi pentru acei bani, noi facem gărzi ca să ne completăm fişa postului şi aşa mai departe dar sunt oameni care nu ar putea să vină la Târgu Jiu să facă gărzi din exterior, pentru că numai 200 de lei costă doar drumul, plus ce mănâncă, ei ies în pierdere. Iau 400 de lei pentru o gardă şi cheltuie 500 de lei ca să efectueze acea gardă, deci nici nu-i atragem pe alţi rezidenţi în ultimul an care ar putea să facă gărzi, prin prisma salarizării, că nu este normală. Deci cardiologii nu sunt în aceeaşi oală cu medicii care au spor foarte mare, precum urgentişti, ATI-şti, medici de boli infecţioase şi aşa mai departe. Noi avem ca cei de pe recuperare sau geriatrie, 15%.

Dar vă spun  că nu remuneraţia este problema, ci volumul foarte mare de muncă, ne face să clacăm, nu mai putem”, a precizat medicul.

Lipsa rezidenţilor din spitalele neuniversitare duce la situaţii extrem de dificile pentru personalul care lucrează în aceste centre.

„Eu nu am copii dar văd colegii mei care pur şi simplu spun că nu au timp să-şi vadă copiii, acasă, nu au timp să le dea educaţie, amândoi sunt cardiologi, unul iese din gardă, unul intră în gardă. Le este foarte greu şi cu familia, şi cu spitalul, şi cu gărzile.

Toţi cerem, nu doar Spitalul din Tîrgu Jiu, trebuie să înţelegeţi asta, noi ţinem legătura şi cu cei din Slatina şi cu cei din Târgovişte, Ploieşti, toate spitalele care nu sunt universitare, care nu au rezidenţi ca să participe la activitatea medicală.

Aceste spitale au deficit de medici, doar că la noi eu consider că este foarte gravă situaţia.

Nouă ne pare foarte rău de pacienţi şi toţi ne gândim ce se va întâmpla, cum o să fie trataţi pacienţii care vin cu infarct, pacienţii cu stare gravă. Asta este o problemă de sănătate publică naţională, s-a mai întâmplat la Târgovişte, ei au scăpat de situaţia asta prin contract de prestări servicii şi au crescut preţul gărzilor pentru a atrage rezidenţi din altă parte să vină să susţină linia de gardă.

Probabil pacientul care se va prezenta cu stare gravă va fi redirecţionat către Târgu Cărbuneşti sau Craiova, unde există linie de gardă pentru cardiologie. Este aglomerat şi acolo, dar momentan există linie de gardă”, a spus medicul.

De când a început să se agraveze situaţia la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, în opinia Dr. Feraru. Medicul spune că este vorba despre momentul când a ieşit la pensie un medic cunoscut şi de când a murit un altul, chiar la finele unei gărzi. Dr. Feraru a invocat însă şi o problemă de organizare a spitalului.

„Situaţia asta persistă de foarte mult timp, a început de la pensionarea d-lui dr Cârlogea şi decesul domnului doctor Lupescu, care a fost şeful secţiei de cardiologie şi care a murit imediat după ce a ieşit din gardă, doar ce ieşise din gardă şi a făcut stop cardiac, avea şapte gărzi pe lună. De atunci pur şi simplu s-au agravat lucrurile, a persistat nevoia de medici şi nu a venit niciun medic, pentru că la noi mai este o problemă. Există un spital judeţean cu două locaţii, UPU este în locaţia de la Tudor, noi avem o cameră de gardă, pacienţii pot veni direct aici şi trebuie consultaţi, că nu poţi să-i dai afară. Dar nu ai investigaţii, nu ai o formă legală de a da tratament ca să echilibrezi pacientul. Sunt nişte probleme administrative ,motiv pentru care toţi colegii au fugit, au evitat să vină la Târgu Jiu.

Numărul medicilor a scăzut progresiv, invers proporţional cu cerinţa de medici, adică volumul de muncă a crescut iar numărul de medici a scăzut. Această problemă este veche, pur şi simplu acum s-a acutizat”, a explicat pentru News.ro dr. Alin Feraru, medic specialist cardiologie la SJU Târgu Jiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.