Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un centru de antrenament al serviciilor de informaţii afgane din Kabul a fost luat cu asalt

AP
kabul

Bărbaţi înarmaţi au lansat joi un atac vizând un centru de antrenament al serviciilor de informaţii, la Kabul, în timp ce familii şi prieteni îngropau zeci de victime ale unui atentat sinucigaş comis miercuri în capitala afgană, relatează AFP, preluată de news.ro.

Asaltul de joi, care nu a fost revendicat imediat, are loc după o săptămână sângeroasă în Afganistan.

”Confruntări sunt în curs. Zona este ozolată de forţele de securitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul, Hashmat Stanikzai.

”Asaltatorii au urcat într-un imobil înalt şi fac schimburi de tiruri cu forţe de securitate afgane”, a declarat un oficial, adăugând că în apropiere se află case ale unor civili.

Imagini filmate în direct de televiziunea privată Tolonews surprind străzi goale, pe care răsunau tiruri de arme automate. Vehicule militare patrulau în zonă, survolată de un elicopter.

Comandouri din cadrul armatei au fost trimise să pună capăt asaltului contra acestui centru de antrenament aparţinând Direcţiei Naţionale de Securitate (NDS) - serviciile de informaţii afgane -, potrivit unui cadru în domeniul securităţii.

Citește și: SURSE - Întâlnire decisivă între Dragnea și Andronescu: se pregătește EXCLUDEREA din partid. Telefoanele s-au ÎNROȘIT

Atacul a avut loc la mai puţin de 24 de ore după un atentat sinucigaş vizând o şcoală, într-un cartier şiit de la Kabul, revendicat joi de gruparea Statul Islamic (SI) prin intermediul Amaq, canalul său de propagandă.

Elevi îşi pregăteau, în şcoală, concursul de admitere în învăţământul superior. Acest atac s-a soldat cu cel puţin 37 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ.

Rude şi familii a nouă dintre victime, foarte emoţionate, au asistat joi dimineaţa la o înmormântare colectivă. Un buldozer a săpat nouă gropi în pământul arid. Unii plângeau, alţii îmbrăţişau sicriele.

”Moarte armistiţiului vostru şi negocierilor voastre de pace fantomă”, a urlat una dintre persoanele prezente, referindu-se la veleităţi de negociere ale Kabulului cu talibanii în vederea punerii capăt celor 17 ani de război.

”Ne omoară persoanele educate. Ne omoară zilnic”, a strigat ea.

Asupra insurgenţilor se exercită presiuni, de luni de zile, să accepte să deschidă negocieri de pace cu Guvernul afgan.

Talibanii au respectat în iunie un armistiţiu - de trei zile, un lucru fără precedent - cu ocazia încheierii Ramadanului, relansând speranţe de pace după 17 ani de război.

”Suntem martori zilnic la atacuri sângeroase la Kabul şi în alte oraşe mari. Cred că talibanii nu cred în discuţii de pace”, a apreciat Shahenshah Shahin, un mic comerciant de la Kabul.

”Talibanii vor încerca să aibă un ascendent în timpul discuţiilor, deci nu putem exclude alte atacuri până la un armistiţiu”, a declarat analistul Rahimullah Yusufzai, un specialist în talibani.

”Este sezonul luptelor, iar talibanii vor vrea să acumuleze victorii înaintea iernii”, a adăugat el.

Joia trecută ei au lansat un asalt la Ghazni, pe care armata afgană, susţinută de raiduri aeriene americane, a reuşit să-l respingă abia după câteva zile. Un calm precar a revenit miercuri în acest oraş strategic, situat la două ore de drum de Kabul.

Potrivit ONU, 150 de civili au fost ucişi în aceste confruntări armate.

Cartiere mici din Ghazni începeau să primească ajutor umanitar joi, în timp ce telefoanele mobile reintrau treptat în funcţiune, după zile de lipsă de acces la reţea.

Insurgenţii au reuşit de asemenea să cucerească, marţi, o bază militară în provincia Faryab (nord-vest), în care erau staţionaţi cel puţin 100 de militari.

Kabulul a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri în Afganistan, pradă a unor atebtate frecvente. Un atac cu ambulanţă-capcană revendicat de talibani s-a soldat cu peste 100 de morţi, în ianuarie.

Potrivit Misiunii ONU în Afganistan (MANUA), conflictul a ucis aproape 1.700 de civili în primele şase luni ale anului - un record în ultimii zece ani de conflict. Jumătate din aceste victime au murit în atentate atrobuite în mare parte SI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.