DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un Centru Naţional de Mecatronică şi Tehnologie Curată a fost inaugurat la Universitatea Tehnică din Sofia

Pinterest
Bulgaria

Un Centru Naţional de Mecatronică şi Tehnologie Curată a fost inaugurat luni la Campusul Studentski Grad al Universităţii Tehnice - Sofia. Centrul urmează să devină o structură ştiinţifică naţională şi europeană competitivă de marcă în decurs de zece ani.

Centrul se bazează pe principiul complementarităţii şi sinergiei şi reuneşte grupuri ştiinţifice de top de la Universitatea Tehnică - Sofia, Universitatea St Kliment Ohridski din Sofia, 12 institute ale Academiei Bulgare de Ştiinţe, Universitatea Tehnică - Varna, Universitatea Tehnică - Gabrovo şi Universitatea din Sofia de Tehnologie Chimică şi Metalurgie. Rolul fiecărui grup este de a coordona şi organiza activităţi independente de cercetare în domeniul mecatronicii şi al tehnologiei curate.

Pentru a asigura legături mai strânse cu comunitatea de afaceri, au fost folosite competiţii publice pentru a atrage ca parteneri asociaţi Mechatronics Cluster, Borima EAD şi Asociaţia pentru Cercetare şi Dezvoltare din Sofia Tech Park. Vor contribui şi universităţi de renume mondial din Tel Aviv, Berlin şi Delft, precum şi Institutul de Robotică şi Sisteme Inteligente al ETH Zurich, potrivit Agerpres.ro.

La ceremonia de deschidere de luni au fost prezenţi rectorul Ivan Kralov, ministrul Educaţiei şi Ştiinţei Nikolai Denkov, primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, lectori şi studenţi.

Denkov a spus că în noua perioadă de programare va exista un nou program de cercetare, inovare şi digitalizare pentru transformare inteligentă, principalele resurse urmând să fie alocate pentru dezvoltarea resurselor umane. 75% din fondurile din partea ştiinţifică vor sprijini oamenii de ştiinţă, în special tinerii cercetători, legătura cu economia, inovarea şi digitalizarea cercetării şi dezvoltării, a precizat el.

În prezent sunt în curs de elaborare programele pentru centrele ştiinţifice şi universităţile de cercetare, acestea urmând să fie finanţate în cadrul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. Scopul este ca ştiinţa din Bulgaria să înceapă să se dezvolte alături de cea mai bună ştiinţă din Europa şi din lume. Acesta este un proces foarte dificil, dar începe cu o bază materială adecvată, găsirea de talente motivate şi crearea unui mediu în care acestea să poată creşte, a spus Denkov.

Campusul Studentski Grad al Universităţii Tehnice are 16 laboratoare cu cele mai moderne echipamente şi infrastructură unică din Bulgaria, permiţând cercetarea progresivă în domeniile mecatronică, inginerie virtuală şi producţii digitale, sisteme robotice şi tehnologie mecatronică, biomecatronică, micro/nano inginerie cu tehnologie mecatronică, tehnologia aditivă, tehnologia mecatronică a vibraţiilor şi acustică, eficienţa energetică, utilizarea durabilă a materiilor prime şi resurselor, ingineria transporturilor şi reconstrucţia pentru asigurarea cerinţelor tehnice şi funcţionale ale infrastructurii ştiinţifice.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.