Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ceremonial religios unic în România a avut loc la Comănești

Un ceremonial militar și religios, unic în România, de comemorare a ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, s-a desfășurat, vineri, la Cimitirul Internațional din Comănești, locul unde sunt înmormântați 3.007 de foști combatanți români, ruși, maghiari, austrieci și germani.

Primăria orașului a invitat la această ceremonie reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților județene, cât și atașații militari ai ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei și Ungariei la București.

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

,,Zona orașului Comănești a fost locul unde în Primul Război Mondial s-au dus crâncene lupte ce au făcut numeroase victime în rândul tuturor armatelor ce s-au înfruntat. Au fost victime comune ale unei confruntări nedrepte, iar localnicii au crezut de cuviință, ca un semn de împăcare, dar și ecou în timp pentru ceea ce aduce tragic războiul, să-i înmormânteze împreună", a declarat pentru AGERPRES primarul Comăneștiului, Viorel Miron.

După prezentarea onorului Gărzii de Onoare, un sobor de 30 de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, urmată de depuneri de coroane de flori din partea Parlamentului României, ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei și Ungariei la București, Ministerului Apărării Naționale, autorităților județene și locale băcăuane, precum și unor firme din Comănești.

Citește și: GOL PUȘCĂ Așa a fost fotografiat unul dintre cei mai doriți bărbați ai planetei / FOTO

'Prin acest ceremonial dovedind că suntem o națiune civilizată, un popor care își asumă istoria, cu toate faptele lui bune ori mai puțin bune, asumarea trecutului fiind o dovadă de tărie, de maturitate și de responsabilitate. Este acum o întâlnire cu trecutul, o zi a demnității, dar și speranța pentru viitor, într-o lume grăbită care trebuie să ia aminte la ceea cea fost tulbure și greșit, dar și la istoria românească plină de fapte mărețe, de eroi simpli din popor, care au știut să lupte pentru țară, în fața cărora ne plecăm frunțile pentru a păstra în amintire jertfa lor. Faptele lor de vitejie să ne fie călăuză în viitor", a subliniat în alocuțiunea rostită cu prilejul ceremonialului Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

În Cimitirul Internațional din Comănești sunt înmormântați 169 de militari români, 191 austrieci, 46 germani, 370 maghiari, 2.142 ruși, dar și trupurile a 89 combatanți necunoscuți.

Citește și: Unul dintre cei mai apreciați artiști spune că se tratează de dependență sexuală

Evenimentul a marcat debutul suitei de evenimente 'Zilele orașului Comănești', organizată de primăria localității, care include, între altele, lucrările Simpozionul Științific Internațional ,,Dimitrie Ghika — Comănești — In memoriam', la care vor fi prezenți membri ai Academiei Române, istorici militari și civili, profesori universitari.

Weekendul este dedicat și concertelor. Pe scenele montate pe dealul Galionului vor urca Trupele Vama și Zdob și Zdub, Nicoleta Nucă, Sore, Vescan, Taraful Cleante, Mioara Velicu, Ionuț Dolănescu.

Sâmbătă seară, după spectacol, localnicii și oaspeții lor vor urmări meciul de retragere al comăneșteanului Ionuț Iftimoaie, într-o gală K1 Supercombat de 12 meciuri, în care îl va întâlni pe campionul mondial, spaniolul Jorge Loren. Suita de evenimente se va încheia în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un uriaș foc de tabără.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.