Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un comandant rus, foarte criticat pentru rezultatele de pe front, își ia o vacanță de trei săptămâni

ziare.com
lapin

Comandantul unuia dintre cele cinci districte militare ale Rusiei, puternic criticat pentru performanțele trupelor sale în Ucraina, își ia o vacanță de trei săptămâni, potrivit agenției regionale de știri Ura.ru, citat de reuters.com.

Ministerul Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii joi. Dar ziarul rusesc Kommersant a citat biroul de presă al Districtului Militar Central, cu sediul  în orașul Ekaterinburg din Urali, care a confirmat că un comandant temporar îl înlocuiește pe generalul-maior Alexander Lapin.

Lapin a fost subiectul unor rare critici publice din partea a doi aliați apropiați și din ce în ce mai vocali ai președintelui Vladimir Putin: liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului militar privat Wagner, care au trimis amândoi unități în Ucraina pentru a susține eforturile armatei regulate.

Kadîrov a declarat în urmă cu o lună, după ce forțele rusești au fost alungate din centrul logistic strategic de la Lyman, în estul Ucrainei, că Lapin ar trebui să fie deposedat de medalii și trimis pe front cu o armă pentru a-și spăla rușinea cu sânge.

Rusia a făcut schimbări radicale în conducerea sa militară în ultimele două luni, în timp ce forțele ucrainene au recuperat mii de kilometri pătrați în nord-est, est și sud de sub ocupația rusă. La 8 octombrie, l-a numit pe generalul de aviație Serghei Surovikin în funcția de comandant general al forțelor rusești care luptă în Ucraina, la scurt timp după ce s-a raportat demiterea comandanților districtelor militare din est și vest.

În septembrie, ministrul adjunct al apărării însărcinat cu logistica, generalul Dmitri Bulgakov, a fost înlocuit cu generalul-colonel Mihail Mizintsev, acuzat de Uniunea Europeană că a orchestrat un asediu al portului ucrainean Mariupol la începutul conflictului, care a ucis mii de civili.

În august, agenția de știri de stat RIA a raportat că comandantul Flotei Mării Negre a fost demis după o serie de umilințe, inclusiv scufundarea navei sale amiral și pierderea a opt avioane de război într-un atac asupra unei baze rusești din Crimeea. Înlocuitorul lui Lapin în funcția de comandant al Districtului Central este generalul-maior Alexander Linkov, șeful departamentului de organizare și mobilizare al acestuia, potrivit Kommersant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.