Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina aleargă pe gheață subțire: Un consilier al lui Volodimir Zelenski a criticat decizia Băncii Centrale de a crește rata dobânzilor

tv8.md
hrivne hrivna

Ucraina a majorat joi ratele dobânzilor, de la 10% la 25%, în încercarea de a limita inflaţia de două cifre şi de a-şi proteja moneda care s-a prăbuşit de la invazia Rusiei, a spus guvernatorul băncii centrale, Kyrylo Shevchenko.

Decizia Băncii Centrale a Ucrainei a fost criticată de un consilier al biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, care a declarat că rata este prea mare şi periculoasă pentru economie pe timp de război, potrivit Reuters. Nu a fost clar dacă acesta vorbea în nume personal.

Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a "proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare", se arată în comunicatul băncii centrale ucrainene

"Evoluţia inflaţiei obligă Banca Naţională să revină la o politică intervenţionistă cu privire la rata dobânzii pentru a împiedica o nouă deteriorare a estimărilor de inflaţie şi dolarizarea economiei", a subliniat guvernatorul NBU, Kyrylo Shevchenko.

Creșterea ratei dobânzilor duce costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015 şi la cel mai ridicat nivel din Europa.

Banca Mondială a prognozat că economia Ucrainei s-ar putea contracta cu cel puţin o treime în acest an. Războiul a forţat întreprinderile să închidă, a distrus infrastructura, a blocat rutele de transport maritim şi a redus oraşe întregi la ruine.

Guvernatorul băncii centrale a cerut discuţii cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un nou program de ajutor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.