Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un consilier special pe lângă ONU avertizează: SUA sunt un PERICOL pentru lume

curtea suprema SUA

Eforturile globale de reducere a sărăciei şi foamete, precum şi lupta împotriva schimbărilor climatice sunt puse în pericol de "militarismul" american, de puternice interese de afaceri şi de acţiunile preşedintelui Donald Trump, estimează economistul american Jeffrey Sachs, consilier special pe lângă ONU, potrivit Agerpres.

Sachs a subliniat într-un interviu acordat Reuters că nu este "pesimist" în legătură cu agenda internaţională pentru o dezvoltare sustenabilă adoptată de Naţiunile Unite în 2015, dar consideră că retorica belicoasă în ce priveşte Coreea de Nord şi dominaţia exercitată asupra politicii SUA de oameni de afaceri miliardari pot împiedica progresele către realizarea obiectivelor ONU. 

Potrivit profesorului american, recentul discurs al lui Trump de la Adunarea generală a ONU, în care a ameninţat cu "distrugerea totală" a Coreei de Nord, a fost "periculos şi iresponsabil". "Putem evita un război nuclear, dar dacă îl vom evita sau nu rămâne de văzut", a apreciat Sachs, îndemnând la diplomaţie în locul retoricii hazardate care arată "o lipsă infantilă de înţelegere a nivelului de periculozitate al acestei crize". 

"În ultimii 15 ani am constatat cu groază că nu mai avem grijă de noi înşine şi, mai mult, suntem un pericol pentru lume", a mai mărturisit economistul, referindu-se la evoluţii cum sunt războaiele în care s-au angajat SUA în Irak şi Afganistan sau decizia anunţată recent de administraţie de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind combaterea schimbării climatice. 

Potrivit lui Sachs, este previzibilă o creştere a numărului de procese colective împotriva marilor companii petroliere, care vor fi chemate să acorde despăgubiri oamenilor care au avut de suferit din cauza condiţiilor meteo extreme sau a creşterii nivelului mării, la fel cum producătorii de tutun au fost puşi să plătească pentru problemele de sănătate create de fumat. 

Jeffrey Sachs a anunţat în acelaşi interviu că intenţionează să lanseze, la 9 octombrie, un nou proiect politic vizând înscrierea SUA pe calea spre realizarea obiectivelor globale de dezvoltare, sub numele "Obiectivele Americii pentru 2030", pentru care va încerca să obţină sprijinul atât în rândul democraţilor, cât şi al republicanilor. Două treimi dintre americani susţin o "agendă progresistă" care să aibă între obiective asigurarea asistenţei medicale, apă curată şi aer nepoluat, iar majoritatea americanilor nu consideră că ne aflăm pe calea cea bună, a adăugat economistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.