Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un consorţiu norvegian vrea să cumpere 51% din divizia de explorare şi producţie a OMV

Radu Pop
omvpetrom.com
omv petrom

Un consorţiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie ale grupului austriac OMV, potrivit unui articol publicat marţi în cotidianul austriac Kurier, confirmat de o sursă din industrie pentru Reuters, scrie Agerpres.

Acest consorţiu, care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, susţine Kurier care adaugă faptul că oferta consorţiului estimează valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.

Publicaţia austriacă precizează că oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia.

O sursă din industria de petrol şi gaze a confirmat pentru Reuters că există un interes din partea consorţiului norvegian pentru divizia de explorare şi producţie a ONV dar susţine că firma Aker BP face parte din acest consorţiu, mai degrabă decât Aker ASA.

Atât Kurier cât şi sursa citată de Reuters susţin că acest consorţiu a spus că este capabil să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate pentru Guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV. Cu toate acestea, atât Kurier cât şi sursa citată de Reuters au precizat că nu este clar cum anume intenţionează consorţiul norvegian să livreze gaze Austriei, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

Grupul OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care consorţiul îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P. "În condiţiile în care OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment", a spus un purtător de cuvânt al OMV.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.