Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un controversat procuror ajunge şef în DNA - Reclamat de Kovesi, a contribuit la înlăturarea celei mai mari erori a justiţiei din România

Digi24.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Secţia pentru procurori a CSM urmează să decidă, în şedinţa de marţi, 12 octombrie, numirea lui Gheorghe Emil Moţa în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Numele lui Gheorghe Moţa se leagă, într-o manieră pozitivă, de cea mai mare eroare a justiţiei din România: cazul Ţundrea. Moța este procurorul care a descoperit eroarea judiciară din dosarul lui Marcel Ilie Tundrea, bărbatul care a stat în închisoare 12 ani pentru omor, și a dispus revizuirea solicitând efectuarea unor probe ADN, care au demonstrat că nu Tundrea a fost autorul crimei.

Gheorghe Moţa a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj până în mai 2007, când plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat. În 2012, procurorul gorjean Gheorghe Emil Moţa a fost reclamat de procurorul general al României de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi, la Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a criticat faptul că judecători de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Moţa susţinea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate cercetate de el.

Tot în 2012, Moţa a candidat fără succes pentru funcţia de procuror general al României, la finalul celui de-al doilea mandat al Laurei Codruţa Kovesi.

Același procuror Gheorghe Moța este el însuși autorul unei erori judiciare. Pe când activa la Parchetul Tribunalului Gorj, în 23 decembrie 2010, procurorul Emil Moța de la Parchetul Tribunalului Gorj a dispus trimiterea în judecată a lui unui tânăr de 18 ani, Mihail Constantin Igeanu, pentru omor calificat, acuzându-l că l-ar fi ucis pe vecinul sau, un bărbat în vârstă de 54 de ani. Tânărul a fost reținut și apoi ținut ținut în arest preventiv timp de 9 luni, în perioada iulie 2010-aprilie 2011. Unchiul tânărului a recunoscut că el este autorul crimei, însă acesta a fost ignorat de procuror. În final, tânărul a fost achitat la Curtea de Apel Craiova, decizie menţinută la ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.