Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un copil din Texas s-a născut fără piele pe cea mai mare parte a corpului - Probabilitatea este de 1 la 10.000

observator.tv
bebelus

Un copil din statul american Texas s-a născut fără piele pe cea mai mare parte a corpului, conform Live Science preluat de Agerpres.

Băieţelul, Ja'bari Gray, a venit pe lume la 1 ianuarie în San Antonio şi a cântărit la naştere doar 1,36 kilograme, potrivit San Antonio Express-News.

Corpul lui este lipsit în mare parte de piele, cu excepţia capului şi a unor zone de pe membrele inferioare, iar pleoapele îi sunt sudate.

Medicii l-au învelit într-un stat protector care trebuie schimbat frecvent şi i-au aplicat unguente topice pentru reducerea riscului de infecţie.

''El a stat în spital toată viaţa'', a declarat pentru Express-News mama lui Ja'bari, Priscilla Maldonado.

"Am reuşit să-l ţin în braţe de două ori, însă cu halat şi mănuşi. Nu e contact direct. Nu e la fel'', a adăugat ea.

Medicii continuă testele pentru a confirma diagnosticul lui Ja'bari.

Se întâmplă rar ca un bebeluş să se nască fără piele, a explicat doctor Ana Duarte, care conduce secţia de dermatologie de la Nicklaus Children's Hospital din Miami şi nu este implicată în cazul lui Ja'bari.

''Pielea este cel mai mare organ al nostru'' şi deţine numeroase funcţii importante, precum protecţia în faţa infecţiilor şi reglarea temperaturii corpului, a precizat Duarte.

''Dacă nu există o barieră corespunzătoare, în special ca bebeluş, pot interveni numeroase probleme de diverse tipuri'', a adăugat ea.

Există mai multe afecţiuni dermatologice care pot conduce la naşterea unor copii cu piele foarte fragilă sau lipsiţi de piele.

Una dintre acestea este epidermoliza buloasă, o tulburare genetică ce se manifestă printr-o piele foarte fragilă şi predispusă la leziuni, conform National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite. Leziunile pot apărea după răni minore sau chiar şi după acţiuni banale de frecare, precum scărpinat.

Această boală este rară, cea mai severă formă afectând, în medie, mai puţin de o persoană la un milion de nou-născuţi, potrivit NIH.

O altă afecţiune care poate cauza naşterea unui copil fără piele este aplasia cutis congenita (ACC). În această situaţie, pielea nu se dezvoltă pe anumite zone ale corpului, a explicat Duarte.

De această boală suferă, în medie, o persoană la 10.000 de nou-născuţi, conform datelor NIH.

Maldonado şi soţul său aşteaptă în prezent rezultatele testelor genetice. "Ar putea dura două până la trei săptămâni până la răspuns", a declarat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.