Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un criminal, cunoscut ca 'violatorul de pe Facebook', și-a înscenat moartea într-un incendiu din închisoare pentru a trăi liber cu iubita

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Thabo Bester, criminalul condamnat cunoscut ca „violatorul de pe Facebook” și-ar fi înscenat propria moarte într-un incendiu din închisoarea din Africa de Sud, el fiind acum deportat de către autoritățile tanzaniene, potrivit CNN. Și iubita sa, o doctoriță celebră, a fost reținută.

Dacă acesta ar fi fost complotul unui film, ar fi fost prea exagerat pentru a fi credibil. Autoritățile sud-africane au preluat conducerea unei închisori de maximă securitate administrată de o firmă privată de securitate britanică, după ce un criminal condamnat a fost acuzat că și-a înscenat propria moarte într-un incendiu, apoi a evadat din închisoare pentru a trăi liber cu prietena sa, o doctoriță celebră.

Thabo Bester a fost deportat în Africa de Sud de către autoritățile tanzaniene joi, după ce a fost arestat în orașul de frontieră Arusha, după ce ar fi fugit din țară, potrivit unei declarații într-o conferință de presă susținută de ministrul sud-african al justiției și de ministrul de interne. Acest lucru vine în contextul în care rapoartele mass-media au ridicat întrebări cu privire la incendiul din închisoare în care se spune că bărbatul ar fi murit.

Aceasta a fost o poveste bizară care a expus presupusele lacune în gestionarea unei închisori private și a captivat națiunea cu fiecare dezvăluire „blockbuster”.

Criminalul condamnat, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat împreună cu prietena sa, dr. Nandipha Magudumana, și cu un cetățean mozambican pe nume Zakaria Alberto, vineri.

Ministrul sud-african de interne, Bheki Cele, a declarat reporterilor că fiecare dintre cei trei avea mai multe pașapoarte care nu fuseseră ștampilate, și că se aflau la doar 10 kilometri de a trece granița în Kenya.

Bester a fost trimis la închisoarea Kgosi Mampuru Central Maximum din Pretoria, unde va fi supravegheat îndeaproape.

„Îl supraveghem non-stop. De asemenea, plasăm un contact 24-7 cu el cu oficiali selectați și foarte bine pregătiți din cadrul Serviciilor Corecționale pentru a ne asigura că, indiferent de circumstanțele în care se va afla, vom fi la datorie și nu vom avea nicio breșă de securitate”, a declarat șeful Departamentului Serviciilor Corecționale din Africa de Sud (DCS), Makgothi Thobakgale, pentru reporterii din Cape Town.

Iubita bărbatului, dr. Magudumana a fost, de asemenea, deportată în Tanzania și a devenit complice. Ea a fost arestată, urmând să fie înfățișată instanței joia viitoare, potrivit poliției, și va fi acuzată de crimă, fraudă, precum și de complicitate la evadarea bărbatului.

Tatăl lui Magudumana, Zolile Cornelius Sekeleni, în vârstă de 65 de ani, și un fost director de închisoare, Senohe Ishmael Matsoara, în vârstă de 38 de ani, au fost, de asemenea, arestați și acuzați că au fost complici la evadarea lui Bester. Cei doi bărbați au fost acuzați de „înfrângerea scopurilor justiției, fraudă, crimă și incendiere”, marți, într-un tribunal din Bloemfontein. Ei nu au pledat și nu au avocați la dosar. Un judecător a ordonat ca aceștia să rămână în arest până la următoarea înfățișare în fața instanței, pe 17 aprilie.

Bester a fost condamnat la închisoare pe viață în 2012

Bester a fost condamnat la închisoare pe viață în 2012 pentru violul și uciderea modelului Nomfundo Tyhulu. Anterior, o instanță îl găsise vinovat de violul și jefuirea altor două femei pe care le-a atras la el acasă prin intermediul rețelelor de socializare, iar presa locală l-a supranumit „violatorul de pe Facebook”.

Inițial, s-a raportat că a murit într-un incendiu la închisoare în luna mai a anului trecut. Însă, în noiembrie, poziția oficială a autorităților penitenciare sud-africane, potrivit căreia Bester ar fi fost găsit mort în celula sa, a început să se destrame după un reportaj realizat de publicația locală de investigații GroundUp.

Autoritățile au ajuns ulterior la concluzia că trupul ars găsit în celula sa nu era Bester, iar persoana respectivă murise înainte de izbucnirea incendiului.

Luna trecută, DCS a declarat că Bester părea să fi ieșit din unitate în „o debandadă produsă de evadarea bine calculată și organizată”. Acesta a preluat temporar conducerea închisorii de la compania britanică G4S și a suspendat trei dintre proprii funcționari.

„Extrem de îngrijorător este faptul că un vehicul privat a fost lăsat să intre în interiorul unității fără permis de intrare în ziua evadării, transportând probabil un cadavru necunoscut care a fost ars până la nerecunoaștere în celula 35. Acest lucru vorbește despre o unitate care și-a compromis sistemul de securitate dincolo de orice îndoială rezonabilă”, a transmis luna trecută DCS într-o declarație.

Trei oficiali ai G4S au fost presați miercuri de legislatori să explice cum a evadat Bester dintr-o închisoare de maximă securitate pe care o descriseseră ca fiind „una dintre cele mai sigure din Africa de Sud”. Deși neagă orice abatere, ei spun că trei angajați care se aflau la datorie au fost concediați, iar alți șapte rămân suspendați.

Un raport de 22 de pagini prezentat în paralel cu apariția oficialilor G4S în fața Comitetului de Portofoliu pentru Justiție și Servicii Penitenciare a declarat că un telefon neautorizat și un laptop au fost recuperate în celula lui Bester după incendiu. Cererea lui Bester de a fi mutat la izolare pentru că „viața sa era în pericol” fusese aprobată cu doar trei zile înainte de evadare, au spus ei.

Magudumana, prietena lui Bester, este un medic și antreprenor proeminent, cu peste 100.000 de urmăritori pe rețelele de socializare, unde a postat fotografii pline de farmec, și-a promovat aparițiile în mass-media și s-a lăudat cu premii precum Mail & Guardian's 200 Young South Africans of 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.