Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un critic al lui Putin, numit într-o funcție cheie la nivel european

putin2

Un fost consilier economic guvernamental rus, Serghei Guriev, care traieste într-un exil auto-impus la Paris, va deveni economist sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, în vara anului 2016, a anuntat marti institutia financiara.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg, la jumatatea lunii octombrie, ca Serghei Guriev, care preda în prezent la Sciences Po din Paris, este pe cale sa fie numit economist sef al BERD, devenind primul cetatean rus care sa detina aceasta functie.

Guriev, în vârsta de 44 de ani, este un critic al presedintelui Vladimir Putin, având legaturi cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski si liderul protestatar Alexei Navalni.

Hodorkovski a finantat monitorizarea voturilor si proiecte ale societatii civile din Rusia, de când a fost eliberat din închisoare în 2013, dupa 10 ani de închisoare despre care sustine ca au fost o razbunare pentru opozitia sa fata de Kremlin.

Guriev urmeaza sa se alature BERD vara viitoare, dupa ce îsi va respecta actualele angajamente academice.

"Sunt foarte multumit ca un economist ca Serghei Guriev se va alatura BERD. Va aduce o experienta si expertiza uriasa, în calitate de economist sef si în board-ul BERD. Cunoaste în profunzime tarile în care operam si, ca economist sef, va juca un rol major în îndeplinirea misiunii noastre", a declarat presedintele BERD, Suma Chakrabarti, potrivit Mediafax.

În Rusia, Guriev a detinut functia de rector al Noii Scoli de Economie din Moscova.

Guriev, care a fost consilier al Guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, a plecat din Rusia în 2013, pentru a evita posibile persecutii într-un caz penal legat de finantarea institutului sau economic din Moscova de catre Hodorkovski, potrivit unor persoane apropiate situatiei citate de Bloomberg.

Economistul, interogat ca martor în acel caz, a fost considerat o tinta pentru ca lucra la un manifest economic pentru Navalni, a spus un oficial guvernamental rus.

În comunicatul BERD se mai arata ca Guriev a colaborat îndeaproape cu BERD în ultimii ani si a contribuit la rapoartele institutiei financiare, fiind si membru al comitetului de consilieri externi ai economistului sef al acesteia.

Profesorul Guriev a declarat la rândul sau ca invitatia de a fi economist sef al BERD este o onoare, banca jucând un rol important în sustinerea dezvoltarii tarilor în care este prezenta.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost înfiintata de guvernele occidentale în 1991, pentru a ajuta fostele state comuniste în tranzitia catre capitalism.

Institutia financiara a oprit anul trecut investitiile în noi proiecte din Rusia, din cauza sanctiunilor impuse de UE Moscovei în urma conflictului din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.