Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un cunoscut politolog intervine în scandalul CCR: 'Cea mai bună soluție în aceste condiții ar fi ca președintele să o revoce pe șefa DNA'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Iohannis Kovesi bilant

Președintele Klaus Iohannis se află într-o situație extrem de dificilă și extrem de sensibilă, a declarat la RFI, politologul Andrei Țăranu. Potrivit acestuia, "Klaus Iohannis știe foarte bine, ca om politic, că dacă va da curs cererii și hotărârii CCR își va aliena o bună parte din electoratul propriu și electoratul  Opoziției care întotdeauna a simțit în președinte un sprijin. Dacă nu va da curs acestei hotărâri, se va pune într-o relație extrem de dificlă cu decidenții din UE și probabil cu cei din SUA, pentru că este o încălcare flagrantă a statului de drept de a nu pune în practică o hotărâre a CCR".

Pronunțarea în cazul lui Cristian Boureanu, amânată. Când va afla fostul deputat prima decizie

În situația în care șeful statului va încerca să tergiverseze această formulă, se va putea afla într-o situație dificilă, remarcă Andrei Țăranu: "Pentru că nu va putea să opună actualei puteri, mă refer la PSD, foarte multe argumente în ceea ce privește criticile sale, cele mai multe extrem de obiective la adresa politicilor, și mai ales celor de natură juridică, pe care PSD le face prin comisia Iordache și care acum vor ajunge în plen. Motiv pentru care, cred că cea mai bună soluție, de moment cel puțin, este să o revoce pe doamna Kovesi”.

În opinia politologului Andrei Țăranu,  epoca președintelui jucător s-a încheiat, motiv pentru care ar trebui gândită, în cel mai scurt timp, o nouă formulă constituțională. "Remarc aici o ipocrizie pe care Constituția o introduce, și anume faptul că președintele, deși e ales politic și are o legitimitate politică foarte mare, nu are dreptul de a acționa politic. Și citez din punctul 19 al motivării: În cauza de față, președintele României a înțeles să blocheze, pur și simplu, procedura de revocare comunicând că nu-i va da curs din considerente de oportunitate. Astfel spus, acesta a opus un răspuns pur politic, unei solicitări pur juridice”, a explicat Andrei Țăranu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.