Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat francez, condamnat cu suspendare pentru fraudă fiscală, împreună cu soţia

ciocanel judecator

Deputatul socialist francez Thomas Thévenoud, fost secretar de stat pentru numai nouă zile în 2014, a fost condamnat luni pentru fraudă fiscală la trei luni de închisoare cu suspendare şi un an interdicţie de a candida pentru o funcţie publică, transmite AFP. Thomas Thévenoud, în vârstă de 43 de ani, a anunţat recent că nu se va prezenta la viitoarele alegeri legislative din luna iunie şi că se retrage din viaţa politică.

Soţia sa, Sandra, şefă de cabinet a preşedintelui Senatului, a fost la rândul ei condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare de către tribunalul corecţional din Paris. Cuplul a fost sancţionat astfel pentru declararea cu întârziere a veniturilor între 2009 şi 2013, ca şi pentru nedeclararea lor deloc în 2012. Cei doi şi-au regularizat situaţia fiscală în 2014, achitând penalităţi de 20.000 de euro.

Parchetul ceruse împotriva deputatului un an de închisoare cu suspendare şi cinci ani interdicţie de a fi ales, iar împotriva soţiei sale şase luni de detenţie cu suspendare. Ascensiunea politică a lui Thomas Thévenoud a fost stopată brusc de acest scandal. Cu doar nouă zile petrecute în guvern, el a fost unul din miniştrii cei mai efemeri din viaţa politică franceză în timpul celei de-a V-a Republici, instituită în 1958.

La câteva zile după demisia sa, survenită la începutul lui septembrie 2014, săptămânalul satiric 'Le Canard enchaîné' dezvăluia că, în plus, fostul secretar de stat nu îşi plătise chiria pentru apartamentul din Paris. Deputatul şi-a justificat atunci întârzierea în declararea veniturilor printr-o 'fobie administrativă'.

O 'prostie' care făcut să râdă toată Franţa, 'dar se întâmplă', a declarat el la proces, relatând că a primit zeci de mărturii din partea unor oameni pentru care demersurile administrative sunt la fel de dificile, conform Agerpres. Afacerea Thévenoud a pătat încă o dată imaginea 'republicii exemplare' despre care vorbea preşedintele François Hollande, după scandalul conturilor ascunse în străinătate de fostul ministru al bugetului Jérome Cahuzac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.