Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat PNL îi dă PESTE MÂNĂ ministrului Sănătății: Vaccinarea trebuie să rămână opțională

Inquam Photos / Octav Ganea
victor costache

Deputatul PNL Matei Dobrovie se declară împotriva obligativităţii vaccinării, acesta spunând că vaccinurile sunt şi trebuie să rămână o procedură medicală opţională.

”Sunt împotriva obligativităţii vaccinării! (...) Vaccinurile sunt şi trebuie să rămână o procedură medicală opţională, pe care cetăţeanul o accesează dacă doreşte. Nu sunt împotriva vaccinării per se, ci a obligativităţii”, scrie Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

El precizează că a primit în ultima vreme foarte multe mesaje privind legea vaccinării obligatorii.

”Am primit în ultima vreme foarte multe mesaje privind legea vaccinării obligatorii. Proiectul a fost adoptat în cvasiunanimitate la Senat pe 23 octombrie şi înregistrat la Camera Deputaţilor pe 30 octombrie, a primit termen final pentru depunerea amendamentelor - 7 noiembrie, doar o săptămână! Am depus atunci mai multe amendamente pentru eliminarea obligativităţii”, adaugă el.

De atunci, proiectul este blocat la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor

”Consimţământul pentru orice tratament medical nu poate fi prezumat, ci trebuie să fie un consimţământ informat, exprimat în prealabil, expres şi neechivoc, supunându-se prevederilor legale referitoare la drepturile pacientului. Este esenţială informarea privind riscurile şi posibilele efecte adverse pe care trebuie s-o facă medicul. Nu putem vorbi despre o neglijare medicală dacă părinţii aleg să nu îşi vaccineze copilul”, mai spune Matei Dobrovie.

Informarea trebuie să privească atât avantajele, cât şi dezavantajele vaccinării, precizează deputatul.

”Copilul ce prezintă anumite particularităţi incompatibile cu anumite vaccinări sau cu toate vaccinările trebuie să beneficieze de o protecţie suplimentară, transpusă într-o adeverinţă de contraindicaţie definitivă la anumite vaccinuri sau la toate vaccinurile. De asemenea, consider inadmisibil ca într-o democraţie medicii să fie sancţionaţi dacă îşi exprimă o opinie legată de vaccinare care nu este în consonanţă cu cea a autorităţilor”, afirmă deputatul.

Pe de altă parte, multe firme mici şi chiar medii nu au posibilitatea financiară de a susţine cheltuieli suplimentare, cum ar fi cea cu vaccinurile.

”Aceste firme vor avea două opţiuni: fie vor renunţa la o parte din personal, procesul de producţie urmând a fi perturbat, fie pur şi simplu vor închide”, subliniază el.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, declara la începutul lunii decembrie, în contextul referiririlor la vaccinul antigripal, că nu este de acord cu introducerea vaccinării obligatorii, ci mai degrabă în campanii ample de conştientizare.

”Numai o parte din statele membre ale UE au impus vaccinarea. Eu nu cred în nimic din ce este restrictiv şi ce este impus. A impune compromite orice noţiune. Cred în campanii foarte bune de comunicare şi cred în dorinţa părinţilor de a asigura ce este mai bun pentru copiii lor şi lucrăm împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom prezenta în perioada următoare mai multe campanii pentru a apăra conceptul de vaccinare”, a spus ministrul Sănătăţii.

PSD a anunţat recent că susţine dezbaterea în procedură de urgenţă a legii prin care vaccinarea ar deveni obligatorie şi că parlamentarii PSD vor vota acest act normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.