Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat UDMR propune eliminarea sancţiunilor pentru neregulile constatate la primul control ANAF

udmr consultari

Deputatul UDMR Szabo Odon a iniţiat un proiect de lege prin care propune eliminarea sancţiunilor pentru neregulile constatate la primul control al ANAF. "UDMR propune rescrierea principiului folosit până în prezent de autorităţile din domeniul fiscal în controalele efectuate la agenţii economici şi introducerea unei proceduri noi, care este deja implementată şi funcţională în ţările occidentale. În proiectul nostru de lege înregistrat, cerem ca ANAF să nu acorde amenzi la prima inspecţie a agenţilor economici, ci să elaboreze un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul respectiv să beneficieze de oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise", afirmă iniţiatorul legii, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres de UDMR.

El consideră că sistemul actual, practicat de ANAF, "este abuziv şi nu sprijină activitatea antreprenorilor". "Pe parcursul acestor controale, organele fiscale amendează practic orice neregularitate constatată, invocând încălcări ale regulilor şi nerespectarea legilor de către agenţii economici. Toate acestea în condiţiile în care, în sistemul legislativ românesc, zilnic sunt modificate legi, intră în vigoare noi ordonanţe de urgenţă. Într-un asemenea mediu este dificil pentru orice întreprinzător să urmărească cu stricteţe şi să respecte cu rigurozitate toate schimbările intervenite", a susţinut Szabo Odon.

Potrivit acestuia, în România este necesară crearea unui sistem de verificare care să aibă un rol educativ pentru societate, să vină oarecum în sprijinul oamenilor de afaceri şi nu să îi oblige pe aceştia să caute portiţe legale din cauza nerespectării prevederilor în vigoare. "Ar fi important ca, la efectuarea primului control, autorităţile să nu acorde amenzi pentru neregulile sesizate, ci prin intermediul unui plan de acţiune personalizat pe afacerea în cauză, să îndrume agentul economic spre măsurile concrete care trebuie luate pentru a se încadra în prevederile legale curente", afirmă deputatul UDMR. Szabo Odon consideră că actualul sistem de control practicat de ANAF "este o formă vicioasă, balcanică" de verificare, prin care se încearcă, "în mod perfid, îmbogăţirea vistieriei de stat, invocând termenii legii şi încasând, astfel, de la agenţii economici contravaloarea sancţiunilor impuse în virtutea încălcării regulilor". Proiectul de modificare legislativă a fost depus miercuri la Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.