Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat vrea ca 10% din locurile de parcare din faţa supermarket-urilor, hypermarket-urilor şi alte mari reţele comerciale să fie alocate pensionarilor

Radu Pop
europafm.ro
parcare

Un deputat vrea ca 10% din locurile de parcare din faţa supermarket-urilor, hypermarket-urilor şi alte mari reţele comerciale să fie alocate pensionarilor

Deputatul neafiliat, ales pe listele AUR, Daniel-Gheorghe Rusu a depus la Senat propunerea legislativă privind accesibilitatea locurilor de parcare pentru pensionari. „Supermarket-urile, hypermarket-urile şi celelalte mari reţele de unităţi comerciale vor aloca pensionarilor un procent de 10% din locurile de parcare disponibile. Calculul locurilor de parcare acordate pensionarilor va fi făcut de fiecare entitate comercială în parte, acestea urmând a fi amplasate în locuri vizibile în parcările aferente”, prevede proiectul semnat şi de către mai mulţi parlamentari de la AUR, anunță news.ro.

„Unităţile comerciale vor amenaja, rezerva şi/sau semnaliza în mod corespunzător locurile de parcare destinate parcării mijloacelor de transport folosite de pensionary, separate de cele repartizate persoanelor cu dizabilităţi, femeilor gravide şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, mai arată iniţiativa legislativă.

Nerespectarea prevederilor e amendată cu sume între 200 şi 1.000 lei.

De asemenea, nerespectarea, prin încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, este amendată cu sume de la 2.000 la 10.000 lei.

Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate pensionarilor este amendată cu sume de la 2.000 la 10.000 lei.

„Constatatrea contravenţiilor şi aplicare sancţiunile este făcută de către personalul de control cu atribuţii în acest sens din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, care au calitatea de poţist rutier, precum şi poliţiştii locali”, conform sursei citate.

Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

Dispoziţiile prezentei legi vor fi puse în aplicare de către entităţile publice şi private în termen de şase luni.

Daniel-Gheorghe Rusu argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că „necesitatea promovării acestei initiative legislative a rezultat din realitatea conform căreia persoanele în vârstă întâmplină dificultăţi reale atunci când îşi caută un loc de parcare în spaţiile special amenajate ale hypermarket-urilor. Mai ales pensionarii cu probleme de sănătate se confruntă cu o stare acută de disconfort, oar, de cele mai multe ori, nu primesc niciun fel de sprijin din partea celorlalţi cetăţeni”.

Propunerea de lege a fost depusă la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.