Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un desen de Bernini a fost vândut cu 1,9 milioane de euro în Franţa

Artmark
licitatie online

Un desen de secol XVII, realizat de sculptorul italian Gian Lorenzo Bernini, a fost vândut sâmbătă la licitaţie pentru 1,9 milioane de euro în Franţa, doborând "un record mondial pentru un desen" al acestui artist, conform casei de vânzări, scrie AFP.

Estimată între 30.000 şi 50.000 de euro la Compiègne, în nordul Franţei, opera realizată între 1630 şi 1640, a fost adjudecată la 1,3 milioane de euro, sâmbătă, la o licitaţie online organizată de casa Actéon, pentru un preţ total de 1.937.500 de euro cu taxe.

"Recordul mondial pentru un desen de Bernini (stabilit la 139.000 de euro în 2014) a fost depăşit. Suntem extrem de fericiţi că ne-am jucat rolul de revelator de operă de artă", a reacţionat comisarul licitaţiei Dominique Le Coënt.

Identitatea cumpărătorului - care a fost reprezentat - nu a fost dezvăluită dar "este vorba probabil de un cumpărător anglo-saxon", a precizat  Le Coënt, pentru care opera va "părăsi Franţa".

Acest desen, ce reprezintă un bărbat nud aşezat într-un decor vegetal, este "o expresie tipică a artei baroce şi a geniului lui Bernini", a adăugat el.

Potrivit casei de licitaţii, "Académie d'homme" aparţine unui "corpus extrem de restrâns de figuri academice cunoscute ale lui Bernini”, istoricii de artă numărând "doar şapte" altele, "toate păstrate în muzee şi instituţii, dintre care una la Muzeul Uffizi din Florenţa.

Vânzarea, difuzată pe internet, a atras interesul a numeroşi colecţionari, în majoritate internaţionali, cu participarea a nouă ofertanţi prin telefon.

Descoperit pe o proprietate din oraşul Compiègne, desenul a fost atribuit sculptorului francez Pierre Puget înainte de a fi autentificat drept o operă de Bernini.

Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), zic Bernini, este celebru pentru statuile sale de la celebra fântână din Piaţa Navona de la Roma.

În 2019, casa Actéon a bătut recordul cu o vânzare a "Christ moqué" al pictorului italian Cimabue, care a fost adjudecat la peste 24 de milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.