Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deţinut a fost executat în statul american Mississippi

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Statul american Mississippi a executat miercuri un condamnat ce a luptat în justiţie pentru ca pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva lui în 2012 să fie aplicată "cât mai repede posibil", relatează joi France Presse.

David Cox, un bărbat alb în vârstă de 50 de ani, a primit o injecţie letală în Penitenciarul Parchman, o închisoare supraaglomerată din acest stat conservator din sudul SUA, şi a fost declarat mort la 18:12 ora locală, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea, potrivit Agerpres.

Potrivit EFE, ultimele lui cuvinte au fost: ''Vreau să le spuneţi copiiilor mei că-i iubesc mult şi că am fost cândva un om bun''.

În 2009, soţia sa, Kim Kirk Cox, care avea o fiică dintr-o primă căsătorie, l-a denunţat la poliţie după ce a aflat că îi abuza sexual copila, care avea la acea vreme 12 ani. El a petrecut câteva luni în închisoare înainte de a fi eliberat pe cauţiune.

Câteva săptămâni mai târziu, Cox şi-a cumpărat o armă pentru a se răzbuna pe soţie. În noaptea de 14 spre 15 mai 2010, Cox s-a baricadat într-o casă din cea care la acea vreme îi era soţie, cu fiica vitregă şi cu unul dintre cei doi copii pe care cuplul îl avea în comun. De-a lungul a opt ore, Cox şi-a împuşcat soţia în faţa copiilor şi a violat-o de mai multe ori pe fiica vitregă. În zorii zilei, poliţia a pătruns în locuinţă fără ca David Cox să opună niciun fel de rezistenţă.

După ce a pledat vinovat de crimă, el a fost condamnat în 2012 la pedeapsa capitală.

În anii următori, avocaţii săi au formulat fără succes mai multe contestaţii pentru a încerca să anuleze sentinţa. În urmă cu trei ani, el a început să le scrie singur judecătorilor, cerându-le să-i concedieze pe avocaţi şi să stabilească o dată pentru execuţie "cât mai curând posibil".

Într-o scrisoare din 19 august 2018, el a explicat că doreşte "să fie executat pentru infracţiuni comise cu premeditare, furie şi bucurie" şi adaugă că face parte din comunitatea religioasă amish. "A avea avocaţi este, prin urmare, împotriva religiei mele", spune el în această scrisoare scrisă de mână şi cu o proastă ortografie.

După mai multe examinări medicale, Curtea Supremă din Mississippi a decis că el este apt să ia această decizie şi a stabilit execuţia pentru miercuri.

El a devenit astfel al 10-lea condamnat la moarte executat în Statele Unite în 2021 şi primul în Mississippi din 2012 şi până în prezent, după ce statul a încercat în ultimii ani să obţină substanţele letale necesare execuţiilor.

Companiile farmaceutice, care nu doresc să fie asociate cu pedeapsa cu moartea, refuză în cea mai mare parte să-şi vândă produsele statelor americane care continuă să recurgă la ea.

Fiica vitregă, acum în vârstă de 23 de ani, a asistat miercuri la execuţie.

De obicei, fiecare execuţie este subiectul unei bătălii juridice intense, de regulă purtată până în ultimul moment în faţa Curţii Supreme a Statelor Unite. În această ţară, condamnaţii petrec în medie nouăsprezece ani în aşteptarea execuţiei, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.