Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un diamant de 49 de carate, printre obiectele furate luni dintr-un muzeu din Dresda

radiocluj.ro
diamant roz

Un diamant de 49 de carate figurează printre obiectele care au fost furate luni, în urma unui jaf spectaculos, dintr-un muzeu din Dresda, în estul Germaniei, a anunţat miercuri conducerea muzeului Grünes Gewörble (Seiful Verde), potrivit AFP.

Hoţii, care nu au fost capturaţi încă de poliţie, au sustras circa zece obiecte conţinând în total mai multe sute de diamante, iar printre piesele sustrase se află şi o sabie cu vârful încrustat cu nouă diamante de mari dimensiuni şi cu 770 de diamante mici, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al muzeului.

Au fost furate 11 seturi complete, precum şi fragmente individuale din alte trei obiecte.

Diamantul alb din Dresda, denumit şi Diamantul alb de Saxonia, este una dintre cele mai preţioase bijuterii din colecţia fostului monarh saxon August al II-lea cel Puternic, principe-elector al Saxoniei şi rege al Poloniei în secolul al XVIII-lea.

Citește și: ATENȚIE, IMAGINI ȘOCANTE Momentul în care un tânăr de 30 de ani se pune pe șinele metroului, în stația Unirii: Era supărat că l-a părăsit iubita

Încorporat într-un epolet, acest diamant de aproape 50 de carate a fost achiziţionat în februarie 1728 de August al II-lea cel Puternic pentru o sumă - considerată ''aproape de neconceput'' în acea epocă - de 200.000 de taleri, precizează muzeul german pe pagina sa de internet.

Conducerea muzeului Grünes Gewörble (Seiful Verde) a precizat luni că obiectele furate au o valoare istorică şi culturală ''inestimabilă''.

Furtul acestui diamant ''are o valoare considerabilă, întrucât se presupune că este o piatră de o calitate superioară. Nu se cunoaşte puritatea acestui diamant, dar presupunând că are o puritate relativ bună, este o piatră cu o valoare potenţială cuprinsă între 10 milioane şi 12 milioane de dolari (între 9,1 milioane şi 10,9 milioane de euro)'', a estimat pentru AFP Tobias Kormind, directorul general al retailerului de diamante 77Diamonds.

Printre celelalte obiecte furate figurează un fragment dintr-un colier cu diamante care i-a aparţinut reginei Amelie de Bavaria şi o broşă în formă de panglică cu peste 600 de diamante.

Patru hoţi au pătruns în muzeul Seiful Verde luni, cu puţin înainte de ora locală 05:00 (04:00 GMT), sustrăgând bijuterii cu diamante datând din secolul al XVIII-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.