Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un disident care a criticat gestionarea epidemiei de coronavirus de către Xi Jinping a fost arestat

Newsweek
Xi Jinping

Un disident chinez care a criticat gestionarea epidemiei de coronavirus de către preşedintele Xi Jinping a fost arestat, a anunţat marţi Amnesty international, potrivit news.ro.

Xu Zhiyong, un militant anticorupţie care a ispăşit deja patru în închisoare, între 2013 şi 2017, a fost arestat sâmbătă, a anunţat organizaţia pentru apărarea drepturilor Omului. El era urmărit din decembrie, după ce a participat la o reuniune a opozanţilor din oraşul Xiamen (sud-est), scrie AFP.

Cu toate acestea, el a continuat să difuzeze pe reţelele de socializare articole în care critica regimul comunist.

La 4 februarie, el a cerut demisia preşedintelui Xi, criticând gestionarea războiului comercial cu Statele Unite, manifestaţiile de la Hong Kong şi epidemia de pneumonie virală care s-a declanşat în decembrie la Wuhan (centru).

"Produsele medicale lipsesc, spitalele sunt supraaglomerate şi multe persoane infectate nu sunt depistate", a denunţat el. "Este o dezordine", a adăugat el.

Epidemia a declanşat o atitudine de frondă neobişnuită faţă de puterea acuzată că a reacţionat cu întârziere şi care împiedică libertatea de exprimare. La începutul lunii, moartea medicului din Wuhan care a fost mustrat de Poliţiei după ce a alertat din decembrie cu privire la  prezenţa virusului, a alimentat furia populară pe reţelele de socializare.

"Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a fost deturnat în niciun fel de ofensiva generalizată contra vocilor disidente", observă Amnesty.

Xu Zhiyong a fost arestat pe când se afla în Canton (sud), a declarat pentru AFP o sursă care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Întrebată, poliţia din Canton nu a răspuns solicitării AFP.

Hua Ze, o prietenă veche a disidentului care trăieşte în Statele Unite, a confirmat să nu are veşti de la el de sâmbătă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.