Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un eșec răsunător în Guvern

strike lovitura

Programul Prima Masina, gandit sa ajute tinerii sa-si cumpere masini noi, a fost un urias esec anul trecut cand nici macar 200 de persoane nu au apelat la el, desi asteptarile erau de multe mii. Ministerul Finantelor, care a initiat programul, a admis ca de vina este si faptul ca programul nu oferea conditii de creditare mult mai avantajoase decat cele ale bancilor. Ministerul vrea insa ca prima de casare din programul Rabla sa poata fi folosita pe post de avans in Prima Masina, relateaza Hotnews.

Despre Programul Prima Masina au aparut informatii in vara lui 2014, iar in toamna acelui an autoritatile au anuntat obiective indraznete: 20.000 de tineri isi vor lua in 2015 masina prin credit, statul garantand jumatate din valoarea creditului pentru un autoturism de maxim 50.000 lei+TVA.

Ei bine, anul trecut doar 187 de credite s-au acordat prin programul care a inceput in aprilie si nu a parut interesant nici pentru banci, dar nici pentru potentialii cumparatori.

Bugetul era de 350 milioane lei, insa nici 1% nu a fost folosit.

De ce nu a mers? Rata era clar mai mica decat la un credit clasic, insa veneau alte costuri suplimentare, cele mai mari decurgand de la obligatia de a plati CASCO in toti cei cinci ani. Polita CASCO este in cel mai bun caz sub 250 euro/an, insa poate depasi 400 euro la masinile de volum. RCA-ul este o alta problema tot mai grava: in cel mai bun caz este sub 150 de euro/an, insa recentele scumpiri au dus costul anual si la peste 500 euro pentru soferii tineri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.