Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un economist trage un semnal de ALARMĂ: 'Cam 40 la sută din români, peste câteva luni, se vor trezi sub pragul de sărăcie'

caleaeuropeana.ro
saracie

Profesorul Nicolae Ţăran, unul dintre cei mai apreciaţi economişti din vestul ţării, avertizează că impactul economic al epidemiei de coronavirus va fi unul mare pentru ţara noastră, cu aproximativ 40% dintre români în pericol să ajungă sub pragul de sărăcie.

"În momentul în care avem o depreciere extraordinară a produsului intern brut, primul pericol pe care trebuie să-l luăm în seamă sunt disparităţile sociale. Sărăcia se va acutiza şi se va masifica. În cazul României, noi am avut o pătură a celor săraci situată undeva la 30-32 la sută. Era un raport destul de mare, doar Bulgaria avea ceva peste acest procent. Media europeană era undeva la 18 la sută. Deci, disparităţile sociale în România vor deveni şi mai mari, acesta e primul efect. Şi e dezastruos. Foarte mulţi compatrioţi vor deveni şomeri, probabil că numărul şomerilor va atinge pragul de două milioane. Au fost şi până acum foarte mulţi asistaţi social, nu au lucrat, iar în acest context toate aceste lucruri vor conta. După părerea mea, cam 40 la sută din români, peste câteva luni, se vor trezi, vrând-nevrând, într-o situaţia pe care nu şi-au putut-o imagina. Vor fi sub pragul de sărăcie şi vor trebuie găsite soluţii pentru ca ei să nu fie abandonaţi. În situaţii de criză se verifică umanismul, solidaritatea şi criteriile morale care ţin o naţiune într-o anumită stare de normalitate", afirmă Nicolae Ţăran într-un interviu pentru Adevărul.

Profesorul susţine că tăierea salariilor ar fi cea mai proastă soluţie. "Sper din tot sufletul să nu o aplice nimeni. Asta ar însemna ca la un bolnav care are febră să-l scoţi afară la o temperatură de -10 grade Celsius. E clar că nu se va întâmpla", explică economistul.

"Aştept execuţia bugetară pe luna martie, care va fi publicată cam peste zece zile. Atunci voi vedea mai clar cam care va fi impactul acestei crize. Dar după estimările preliminare eu cred că avem nevoie de un împrumut extern de cam 20 de miliarde de euro. Nu spun că e bine. Dar e necesar pentru a evita inflaţia şi o criză cumplită legată de sărăcie şi dezastre sociale. Trebuie să ne asumăm la nivel naţional un împrumut de 20 de miliarde de euro, cu acesta vom putea acoperi efectele negative ale crizei şi vom avea resurse pentru a reporni economia", mai afirmă Nicolae Ţăran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.