Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un eurodeputat român nu vede cu ochi buni decizia Germaniei: 'Nu aș deschide foarte ușor frontierele pentru ruși, au datoria de a protesta mai ferm'

Digi24
Dragoș Tudorache

UE trebuie să aibă o abordare comună în privința rușilor care fug din țară, de teamă să nu fie trimiși pe front în războiul din Ucraina, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache: „Eu nu aș deschide frontierele foarte ușor”.

Finlanda a raportat o dublare a numărului de ruși care i-au trecut granița, după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială. Unele țări au anunțat că nu vor acorda vize rușilor, de exemplu Cehia, în timp ce altele, precum Germania, au spus că-i primesc.

Dragoș Tudorache crede despre fuga rușilor din țară că este o dilemă serioasă, uman și politic: ”E cazul și sunt convins că se va ajunge foarte repede la acest lucru, e cazul să avem o abordare comună la nivel european, pentru că altfel s-ar vedea o cacofonie între statele membre și nu cred că ne dorim asta. E o dilemă serioasă, atât la nivel uman, să spun moral, cât și o dilemă politică și strategică”.

Eurodeputatul afirmă că ”uman, moral, e clar că orice om care fuge de o formă de persecuție are un drept de a primi protecție, e un drept consfințit în Dreptul internațional și nici un cetățean, că e rus sau de orice altă naționalitate, nu poate să fie privat de acest drept. Există însă și o perspectivă politică, strategică aici, cum anume credem că putem să ne imaginăm un final al acestui război cumplit, pe care Putin și regimul său l-au pornit în Ucraina. Sunt convins că fără o presiune internă în Rusia asupra regimului Putin, va fi foarte greu să ne imaginăm că acesta se va opri vreodată sau că vom vedea într-un viitor previzibil un final al acestei agresiuni. Și atunci, dacă mizăm cumva pe o presiune internă, eu cred că e important să vedem o reacție mai fermă din partea societății ruse, care are cumva, aș îndrăzni să spun, o datorie aici în a-și face clară opțiunea și a spune clar regimului de la Moscova ce crede despre acest război. Din această perspectivă privind lucrurile, eu nu aș deschide frontierele foarte ușor și tuturor celor care încearcă acum să plece, tocmai pentru că societatea rusă în ansamblul ei are în acest moment istoric o datorie în a-i spune regimului Putin ce crede despre acest război și să contribuie la găsirea unei soluții mai rapide”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.