Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar PSD avertizează: Libia riscă să devină un nou nucleu pentru Statul Islamic

PSD

Europarlamentarul român Victor Bostinaru (PSD), vicepresedintele Grupului S&D pentru politica externa, a atras atentia asupra instabilitatii grave din Libia, capabila sa transforme aceasta tara într-un nou nucleu pentru operatiunile Statului Islamic.

'Daca timpul este pretios, atunci este cu atât mai important sa utilizam timpul pe care îl avem la dispozitie pentru a preveni o disolutie completa a statului libian. Nu doresc sa vorbesc despre erorile comise de mai multe state UE în legatura cu Libia din anii din urma', a declarat Bostinaru într-o interventie avuta marti seara în plenul Parlamentului
European reunit la Strasbourg, în prezenta Înaltului Reprezentant pentru Politica Externa al Uniunii, Federica Mogherini.
Bostinaru a spus ca în Libia situatia este atât de grava si de tensionata încât autoritatile acestui stat nu functioneaza. '(...) suntem aproape de situatia tipica a unui stat esuat. Pe alta parte, avem însa o situatie în care Curtea Suprema a decis sa delegitimeze Parlamentul si Guvernul, ceea ce creeaza o complicatie enorma', a apreciat Bostinaru, care a adaugat ca Uniunea Europeana trebuie sa actioneze ferm si unit în acest caz. 'Initiativele singulare ale unor state trebuie evitate pentru ca pur si simplu nu mai avem timp sa reparam ceea ce am putea strica', apreciaza europarlamentarul român.
Victor Bostinaru considera ca, în primul rând, este necesara oprirea de îndata a luptelor dintre militiile care opereaza în Libia, atât în nume propriu, dar si în numele unor actori externi; în al doilea rând, este esential sa se previna transformarea conflictului din Libia într-un conflict cu largi implicatii regionale care pot afecta o situatie deja fragila, iar în al treilea rând, trebuie împiedicata posibilitatea ca Libia sa devina o noua baza de operatiuni a Statului Islamic, în conditiile în care se stie deja ca în aceasta tara sunt implantate elemente ale ISIS.
'Uniunea Europeana trebuie sa sprijine pe deplin eforturile trimisului special al secretarului general al ONU pentru o solutie pozitiva si Uniunea trebuie sa coopereze masiv si consistent cu el', a apreciat Bostinaru, care a salutat declaratia facuta de înaltul reprezentant Federica Mogherini si a cerut Comisiei Europene sa coopereze strâns cu Egiptul, Tunisia, Algeria si Marocul pentru a stabiliza cu o componenta regionala situatia din Libia.
Europarlamentarul român considera ca Libia risca sa devina cea de-a doua zona de razboi în Orientul Mijlociu, cu consecinte similare în întarirea radicalilor islamici si în destabilizarea regionala. Cu 7 milioane de cetateni, Libia este în acest moment împartita între doua guverne, parlamente si armate, cu baze în orasul Tobruk pe de o parte si Tripoli, pe de alta parte. În urma cu o saptamâna, o racheta lansata de catre un avion de vânatoare a explodat la bordul unui petrolier aflat în portul libian Derna, atac în urma caruia doi membri ai echipajului, un cetatean român si un cetatean grec au fost ucisi, aminteste Bostinaru.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.