Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar vrea arme nucleare pentru Ucraina - Rusia ripostează: Europa va dispărea dacă propunerile vor fi puse în aplicare

nucleara

Șeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a avertizat că, dacă guvernele occidentale ar furniza Kievului arme nucleare, ar putea urma un conflict nuclear în inima Europei și aceasta ar putea "dispărea".

Nicio țară occidentală nu a sugerat furnizarea de arme nucleare Ucrainei în fața invaziei Rusiei și nici Kievul nu le-a solicitat. Țările occidentale s-au arătat reticente în a furniza chiar și unele dintre armele convenționale mai grele pe care Ucraina le caută.

Dar fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski, care este în prezent membru al Parlamentului European, a declarat pentru canalul ucrainean de televiziune online Espreso TV că Occidentul are dreptul de a oferi Ucrainei focoase nucleare pentru a-și proteja independența, după cum se arată într-un videoclip distribuit pe Twitter de agenția de presă belarusă Nexta.

Sikorski a declarat că țările occidentale ar avea acest drept deoarece Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind garanțiile de securitate din 1994. În acel an, Ucraina a fost de acord să renunțe la toate armele nucleare rămase în țară după căderea Uniunii Sovietice și să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

În decembrie 1994, Kievul a semnat Memorandumul de la Budapesta cu Rusia, SUA și Marea Britanie, în care semnatarii se angajau să respecte suveranitatea, independența și frontierele existente ale Ucrainei în schimbul angajamentului țării de a se denucleariza.

În interviul acordat la Espreso TV, Sikorski a susținut că Rusia a încălcat termenii acordului prin invadarea Ucrainei.

Publicația Newsweek a contactat Ministerul polonez al Afacerilor Externe pentru a comenta declarația lui Sikorski, care nu a fost susținută oficial de guvernul polonez.

Cuvintele europarlamentarului polonez au ajuns în Rusia, unde declarația sa a fost întâmpinată cu dispreț de Volodin, care conduce una dintre camerele parlamentului rus.

"Cu astfel de deputați, europenii vor avea probleme mult mai grave decât cele cu care s-au confruntat deja astăzi (refugiați, inflație record, criză energetică)", a scris duminică Volodin pe canalul său Telegram.

"Sikorski provoacă un conflict nuclear în centrul Europei. El nu se gândește la viitorul Ucrainei și nici al Poloniei. Dacă propunerile sale vor fi puse în aplicare, aceste țări vor dispărea, la fel ca și Europa. El trebuie să fie examinat de un psihiatru, să treacă mandatul și să stea acasă sub supraveghere", a adăugat Volodin.

"Din cauza unor oameni ca Sikorski este necesar să eliberăm Ucraina nu doar de ideologia nazistă, ci și să o demilitarizăm, asigurând statutul non-nuclear al țării", a conchis deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.