Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un experiment de la CERN dă peste cap Modelul Standard din fizica particulelor

youtube.com
cern

Un experiment condus la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) face să se clatine Modelul Standard din fizica particulelor, care descrie modul în care funcţionează Universul în "micul infinit" al lumii subatomice, a anunţat marţi organizaţia într-un comunicat, relatează AFP.

Experimentul LHCb studiază un tip de particulă numită mezonul B. Acesta detectează dezintegrarea sa în Large Hadron Collider (LHC), cel mai puternic accelerator de particule din lume, care analizează proprietăţile materiei rezultate din coliziunea fasciculelor de protoni - particulele din inima atomului - la viteze apropiate de cea a luminii, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan, scrisoare de ultim moment de la Ursula von der Leyen: ‘Comisia nu pune la îndoială necesitatea ca autoritățile să adopte măsuri adecvate pentru a se proteja de noile tulpini ale virusului’

Aceste coliziuni emit particule exotice, printre care se numără mezonii B. Având o durată de viaţă foarte redusă, ei se descompun în trei tipuri de particule elementare, între care electroni şi muoni.

Unul dintre principiile Modelului Standard din fizica particulelor este că aceste degradări ale mezonului B survin cu aceeaşi probabilitate. Însă, observaţiile experimentului LHCb diverg, cu un număr mai mare de dezintegrări în electroni decât în muoni, o "încălcare" a principiului Modelului Standard.

Citește și: Gabriela Firea: ‘Da, știu, PSD e de vină! Memorandumul pe care îl nega, ieri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, există, confirmă, azi, ministrul Muncii, Raluca Turcan’

"Singura posibilitate pentru care aceste descompuneri survin în ritmuri diferite ar fi aceea că particulele nemaivăzute ar fi implicate în această dezintegrare şi ar acţiona împotriva muonilor", au scris pe site-ul The Conversation oamenii de ştiinţă care au condus experimentul LHCb.

Dacă această încălcare "urmează să fie confirmată, ar implica un nou proces fizic, cum ar fi existenţa unor noi particule sau interacţiuni fundamentale" între particulele elementare, a declarat profesorul Chris Parker de la Universitatea din Manchester, purtător de cuvânt al experimentului LHCb de la CERN pe site-ul organizaţiei.

Citește și: Scandal de proporții! Un nume greu din PNL vrea ruperea țării: ‘România are nevoie urgent de descentralizare și regionalizare. Dumnezeii luptei cu COVID-19 de la București impun decizii aberante’

Fizicienii rămân precauţi, chiar dacă observaţiile lor se adaugă celor rezultate din alte experimente ce sugerează că Modelul Standard prezintă un defect, a declarat pentru AFP Renaud Le Gac, purtător de cuvânt al LHCb pentru Franţa la CNRS.

"Deocamdată deţinem indicii", a spus el, reamintind că datele obţinute vor trebui să fie şi mai precise şi "să fie reproduse de altcineva pentru a fi considerate o descoperire reală".

Citește și: Prefectul Capitalei anunță că se închid școlile: Învățământul ar trebui să treacă în on-line!

Obiectivul final este acela de a "încerca să fie evidenţiate procesele de dincolo de Modelul Standard", a adăugat fizicianul de la laboratorul In2P3 al Centrului de fizică a particulelor din Marsilia, reamintind că în prezent tindem să credem că acest model este incomplet". Atât pentru a explica rotaţia galaxiilor, cu existenţa unei ipotetice materii întunecate, în "marele infinit", cât şi încălcarea simetriei legilor fizicii în ceea ce priveşte particulele de materie şi antimaterie, în "micul infinit", notează AFP.

Experimentul LHCb, oprit din 2018 la fel ca întregul accelerator de particule, va reîncepe în 2022, cu capacităţi de detectare îmbunătăţite. În cele din urmă va fi capabil să detecteze cinci interacţiuni ale unui proton la întâlnirea cu un alt proton, din cele 40 de milioane care survin în fiecare secundă, comparativ cu doar una anterior.

Citește și: Rareș Bogdan, scrisoare de ultim moment de la Ursula von der Leyen: ‘Comisia nu pune la îndoială necesitatea ca autoritățile să adopte măsuri adecvate pentru a se proteja de noile tulpini ale virusului’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.