Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un expert al ONU evocă 'munca forţată' din regiunea chineză Xinjiang

Captura Youtube
consiliul de securitate al ONU
Regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) este de mult timp locul unor atentate sângeroase vizând civilii şi care sunt comise, potrivit autorităţilor, de către separatişti şi islamişti uiguri - principalul grup etnic din regiune.

Teritoriul, mai mare de trei ori decât Franţa, face de mai mulţi ani obiectul unei supravegheri stricte.

Studii occidentale acuză Beijingul că a internat peste 1 milion de uiguri şi membri ai altor grupuri etnice musulmane în ''tabere de reeducare''. SUA şi alte ţări evocă un ''genocid'', acuzaţie respinsă vehement de guvernul chinez.

Într-un raport publicat marţi, Tomoya Obokata, raportor special al ONU privind formele contemporane de sclavie, denunţă ''două sisteme'' organizate de către statul chinez în care este practicată munca forţată.

Autorul raportului evocă în primul rând ''centre de educare şi formare profesională'', în care minorităţile sunt ''deţinute şi supuse unor plasamente profesionale''.

Al doilea sistem se referă la programul de reducere a sărăciei şi la ''transferul de mână de lucru'' locală slab calificată în Xinjiang.

''Aceste programe pot crea oportunităţi de angajare pentru minorităţi şi ameliora veniturile lor'', subliniază raportorul special al ONU.

Raportorii speciali sunt experţi independenţi desemnaţi de Consiliul ONU pentru drepturile omului, dar care nu vorbesc în numele organismului mondial.

În timpul unei rare vizite în China, în luna mai, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet i-a cerut Beijingului să evite măsurile ''arbitrare'', denunţând ''actele violente de extremism'' în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.