Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un expert antidrog desființează ideile oamenilor lui Cioloș: 'România nu este pregătită să dezincrimineze posesia de droguri'

bbc.co.uk
droguri canabis cocaina

Cătălin Ţone, expert antidrog a declarat luni, că la momentul actual România nu este pregătită să dezincrimineze din punct de vedere penal posesia de droguri, fie că este vorba şi de canabis, el afirmând că am vedea pe străzi tineri care trag, care merg cu jointul la şcoală. El arată că pericolul social rezidă din faptul că această libertate extinde zona de consum, tendinţa de imitaţie, de curiozitate.

„Cred că este o cascadă de confuzii, nu contest bunele intenţii ale celor care au formulat acest proiect, este o cascadă de neatenţie şi neînţelegere a mecanismului de incriminare. În primul rnd, deţinerea de droguri pentru consum propriu la ora actuală este infracţiune şi se bifurcă în droguri de risc şi de mare risc. Dacă vorbim de canabis, în zona de risc, şi cocaina şi heroina, în zona de mare risc. La canabil, la ora actuală, această infracţiune se pedeseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală, dacă vorbim de cocaină, de la 6 luni la 3 ani”, a spus expertul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, comentând iniţiativa legislativă depusă de deputaţii partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu şi Daniel Toda care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu.

Cătălin Ţone a continuat: „Nimeni nu a făcut închisoare în România dacă i s-a făcut dosar penal exclusiv pentru deţinere de droguri pentru consum propriu. Dacă această faptă va fi dezincriminată, am vedea pe străzi tineri care trag, care merg cu jointul la şcoală sau dacă extindem şi la drogurile de mare risc, să vedem că vor trage pe masă în Centrul istoric şi pericolul social rezidă din faptul că această libertate extinde zona de consum, tendinţa de imitaţie, de curiozitate. Eu cred că la momentul actual România nu este pregătită să dezincrimineze din punct de vedere penal posesia de droguri, fie că este vorba şi de canabis”.

Expertul antidrog a precizat că în zona de prevenire şi combatere, avem aproape 300 de poliţişti, la nivel naţional, în jur de 300 de specialişti antigrog care nu fac faţă acestui fenomen, şi mai bine întărim aceste structuri.

„În a doilea rând, România nu deţine nicio clinică post-cură. Nu avem unde să i internăm, recidivează, se duc la dezintoxicare şi ies. Ne grăbim să facem această propunere, nu avem acoperire”, a mai spus Ţone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.